Kedden már a felsőházban folytatódik a Trump elleni felelősségre vonási eljárás

2021. január 22. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokrata Párt szerint a jövő héten már a szenátuson folytatódnak a volt amerikai elnök, Donald Trump ellen indított impeachment eljárással kapcsolatos meghallgatások. Hétfőn a képviselőház átadja az impeachment megvitatását, ezzel beindítva a keddtől zajló tárgyalási folyamatot a 100 tagú felsőházban, írja a BBC.

A szenátusban 50-50-es felállás mellett a demokratáknak legalább tizenhét republikánus szenátor támogatására is szükségük volna Trump elítéléshez. Egyelőre nincs annak jele, hogy ekkora támogatást kaphatna az eljárás.

A szenátus adott esetben arról is dönthetne, hogy megfosztja Trumpot a volt elnököknek járó juttatásoktól, és eltiltja attól, hogy újból közhivatalt töltsön be, így pedig nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

Pénteken a szenátus demokrata tagja, Chuck Schumer azt mondta, hogy az alsóház hétfőn juttatja el nekik a felelősségre vonási eljárást, amely kedden kezdődhet el a felsőházban. Korábban Mitch McConnell republikánus szenátor azt nyilatkozta, hogy a republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Trump elleni eljárással kapcsolatos meghallgatásokat, írja az MTI.

A demokrata többségű képviselőház tíz republikánus kongresszusi képviselő támogatásával szavazta meg az alkotmányos vádeljárást, azzal vádolva Trumpot, hogy felkelésre bujtott fel a Capitolium január 6-i ostroma előtt. Ezzel ő lett az Egyesült Államok történetének első elnöke, aki ellen másodszor is megszavazta a törvényhozás alsóháza az alkotmányos vádeljárást.

Szerdán Donald Trump nem vett részt utódja, Joe Biden beiktatásán, ehelyett floridai golfklubjába vonult vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!