Az amerikai egészségügyi miniszter is elítélte a Capitolium ostromát lemondó levelében

2021. január 16. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter azt írta a Donald Trumpnak címzett hivatalos lemondó levelében még kedden, vagyis a képviselőházi impeachmentszavazás előtti napon, hogy a Capitolium elleni támadások a demokrácia és a békés hatalomátadás hagyománya elleni támadások voltak.

A leköszönő kabinet tagjaként Azar a levélben jelezte, hogy január 20-án délben távozik a posztjáról, amikor Joe Bident beiktatják az Egyesült Államok következő elnökének.

Azar azt kérte Trumptól, hogy ítélje el egyértelműen az erőszak bármilyen formáját, szólítson fel arra, hogy senki se próbálja megzavarni a beiktatást, és támogassa a békés és rendezett hatalomátadást.

Azar a kétoldalas levélben a Trump-kormányzat eredményei között említette a koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, szerinte Trump tettei és retorikája a választás után veszélybe sodorták a kabinet örökségét. Az egészségügyi minisztérium fellépését a járvány elején gyorsnak és átfogónak nevezte, noha a kabinetet sokan vádolják azzal, hogy nem lépett elég hamar, és Donald Trump a járvány elején elbagatelizálta a vírus terjedését.

Alex Azar egészségügyi miniszter 2020. november 20-án – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Alex Azar egészségügyi miniszter 2020. november 20-án – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Korábban Elaine Chao közlekedési miniszter és Betsy DeVos oktatási miniszter a Capitolium elleni ostrommal indokolta a távozását, ami napokon belül érvénybe is lépett. Azar viszont velük ellentétben a beiktatásig marad a posztján.

Január 6-án Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sok ezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben). Három másik ember egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét a Capitolium közelében.

Az amerikai képviselőház demokrata többsége egy héttel később, szerdán tíz republikánus képviselő támogatásával megszavazta a Donald Trump elleni impeachment megindítását, felkelésre felbujtásra hivatkozva vád alá helyezte az elnököt. Trump az első amerikai elnök, aki ellen másodszor is megszavazta a törvényhozás alsóháza az alkotmányos vádeljárást. Ennek második szakasza a felsőházban legkorábban január 19-én kezdődhet, ezért Trump elnöki ciklusa után folytatják majd le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!