Kétezer cseroki indián is első körben kapja meg az oltást a nyelvük megőrzése érdekében

2021. január 13. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-amerikai cseroki indiánok közösségét már a koronavírus-járvány kitörése előtt is fenyegette az a veszély, hogy hamarosan kihal az anyanyelvük. Mostanra már csupán kétezren lehetnek, akik folyékonyan beszélik a cseroki nyelvet, és félő, hogy a vírus miatt ez a szám még tovább fog csökkenni.

Az Oklahoma állambeli rezervátumban a cseroki nyelvet beszélőket emiatt az első oltási csoportba is sorolták be, hogy az emberélet mellett a kulturális örökségüket is védjék. Az államban mintegy 141 ezer cseroki származású ember él, közülük a statisztika szerint 12 300-an fertőződtek meg és 69-en haltak meg a vírus szövődményei miatt. Ezzel egyébként még a szerencsésebb indiánközösségek közé tartoznak az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor a törzs szerint az áldozatok közül több mint 30-an voltak cseroki anyanyelvűek. Az első 975 adag Pfizer-vakcina december 14-én érkezett meg a rezervátumba, ahol másnap elkezdték ezekkel beoltani az egészségügyi dolgozókat, három nappal később pedig a nyelvet beszélőket is elkezdték oltani.

Az azóta eltelt időszakban 600 cseroki anyanyelvű kapta meg a védőoltást, január 4-én pedig bejelentették, hogy elkezdik beoltani a 65 évesnél idősebbeket is. Azt remélik, a hétvégéig már ezer cseroki indián kapja meg a védőoltást. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!