Brexit: Vége az átmenetnek, a britek éjfélkor ténylegesen kiléptek az unióból

2021. január 1. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Londoni idő szerint december 31-én, este 11 órakor vége lett az eddigi átmeneti helyzetnek, jöhet a határellenőrzés és a valóban unión kívüli élet az Egyesült Királyságban.

Magyar idő szerint éjfélkor, londoni idő szerint csütörtök este 11-kor új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (brexit) óta érvényben levő átmeneti időszak.

Ezzel megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, helyette egyedi kereskedelmi, utazási, biztonsági, vagy éppen menekültügyi megállapodások léptek érvénybe.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Az MTI emlékeztet, az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött, közép-európai idő szerint pénteken nulla órakor véget ért 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kapcsolatokban.

A brit lapok arról írnak, hogy ezzel új korszak kezdődött az Egyesült Királyság számára. A BBC cikke idézi Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki szerint

„az Egyesült Királyságban végre a kezünkben van a szabadság, és képesek leszünk a dolgokat másként és jobban”csinálni, miután a hosszú brexit-folyamat véget ért.„

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Királyság továbbra is barát és szövetséges marad. Az Egyesült Királyság miniszterei arra figyelmeztettek, hogy a következő napokban és hetekben némi fennakadás lesz, mivel új szabályok lépnek életbe, és a kontinenssel kereskedő brit cégek megismerik a változásokat.

Az egyezség alapján az Egyesült Királyság gyártói vámmentesen hozzáférhetnek az EU belső piacaihoz, vagyis nem lesznek importadók a Nagy-Britannia és a kontinens között áthaladó áruk után, de a britek számára sok szempontból fontosabb szolgáltatási piacon (elsősorban a londoni pénzügyi szolgáltatások meghatározóak a brit GDP szempontjából) a britek hozzáférése már korlátozottabb lesz az európai uniós piacokhoz.

Az újra beinduló határellenőrzések miatt jelentős fennakadások várhatók, igaz „öröm az ürömben”, hogy a gyorsan terjedő új koronavírustörzs miatt, aki csak teheti, most eleve nem utazik Nagy-Britanniába.

A brexitpártiak – írja a BBC, mint Boris Johnson az Egyesült Királyság csodálatos pillanataként élték meg a december 31-i éjszakát, de a „bremain”-pártiak, így például a gazdaság szereplői, a londoni pénzügyi körök, vagy éppen a skótok többsége sajnálattal követik a fejleményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!