Horvát miniszterelnök: Ez egy igazi tragédia

2020. december 29. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Unió teljes támogatást nyújt Horvátországnak, és szorosan figyelemmel kíséri a pusztító földrengés utáni helyzetet” – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden a Twitteren, miután egy 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, amelynek egy 12 éves áldozata már biztosan van.

A keddi földrengés epicentruma Petrinja közelében található, amelynek polgármestere, Darinko Dumbovic a szerencsétlenség után haladéktalan segítséget kért a város megmentésére. „Halottjaink és sebesültjeink vannak” – közölte. Az AP cikke szerint a polgármester később úgy fogalmazott:

„Olyan, mint Hirosima: a város fele nem létezik többé.”

A segélykérésre és a szerencsétlenségre azóta több vezető politikus is reagált.

„Ebben a nehéz időszakban az Európai Unió teljes támogatást és segítséget nyújt Horvátország lakosságának és Andrej Plenković miniszterelnöknek” – fogalmazott a szerencsétlenség után közzétett Twitter-bejegyzésében Charles Michel.

Hamarosan Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is közölte: az EU az újabb pusztító földrengés után Horvátország mellett áll, és felkérte Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztost, hogy mielőbb utazzon Horvátországba.

A délután során aztán David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is szolidaritását fejezte ki a horvátok felé. „Együttérzésünket küldjük a földrengés során elhunyt lány családjának, a sérülteknek, és mindazoknak, akik az otthonaikat elvesztették” – írta a Twitteren.

Hamarosan Orbán Viktor is üzent Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek. A magyar miniszterelnök levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét Horvátországnak a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben. „Imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek” – írta.

A keddi földmozgások után Andrej Plenković miniszterelnök és Zoran Milanović elnök a földrengés sújtotta Petrinjába sietett. A miniszterelnök nyilatkozata szerint a városban az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába.

Zoran Milanov és Andrej Plenkovic a földrengés sújtotta Petrinja városában 2020. december 29-én – Fotó: Horvátország kormánya / Anadolu Agency / AFP
Zoran Milanov és Andrej Plenkovic a földrengés sújtotta Petrinja városában 2020. december 29-én – Fotó: Horvátország kormánya / Anadolu Agency / AFP

Plenković elmondta: az emberek evakuálását azzal segítik, hogy kedd délután 3-tól másnap 10 óráig ingyenesen használható a Zágráb-Sziszek autópálya, illetve bérletre sincs szüksége az utazóknak. „Ez egy igazi tragédia” – mondta a miniszterelnök.

Dejan Lovren, a Liverpool egykori horvát védője a novaljai szállodáját ajánlotta fel annak a tizenhat legveszélyeztetettebb petrinjai családnak, akik elvesztették a házukat a földrengésben. Lovren azt írta, hogy akinek ideiglenes szállásra van szüksége, bátran keresse fel a szállodát, a gyerekes családok elsőbbséget élveznek.

Az MTI szerint az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost.

Közben a nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, kedden, alig valamivel dél után 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, amit Magyarországon is érezni lehetett, Pécsen még egy áruházat is ki kellett üríteni miatta. A természeti katasztrófának több halálos áldozata is van, egy 12 éves lány is életét vesztette.

A horvátországi földrengéssel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!