Szijjártó: Magyarország és Lengyelország nem engedi, hogy megtörjék együttműködésüket a vétó ügyében

2020. december 7. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Az európai uniós költségvetéssel és helyreállítási alappal összefüggésben kilátásba helyezett vétó ügyében Magyarország és Lengyelország kormánya megerősítette, hogy kitartanak egymás mellett, nem adnak teret az együttműködésük megtörését célzó, semmiféle szándék érvényesülésének” – mondta Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően hétfőn Brüsszelben.

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak elmondta, mindkét országnak joga van vétót emelni, írja az MTI. Magyarország és Lengyelország pedig úgy gondolja, egy konszenzussal elfogadott álláspont kialakításához további tárgyalásokra van szükség. A megállapodásra esélyt látnak, ugyanis mindkét ország elkötelezett híve a jogállamiságnak – tette hozzá Szijjártó.

Ahogy arról beszámoltunk, legkésőbb kedden választ vár a lengyelektől és a magyaroktól az Európai Unió 2021-2027-es költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatban, tudniuk kell, hogy a két ország részvételével vagy nélkül kell-e tervezniük a helyreállítási alapot – mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő EU-s diplomata.

„Ha nem jutunk megállapodásra ma vagy holnap, akkor át kell állnunk a B tervre” – fogalmazott. Ennek értelmében a 750 milliárd eurós helyreállítási alapot az Európai Unió 25 tagállamával terveznék be, Magyarország és Lengyelország kihagyásával, ugyanakkor az EU büdzséjének a kérdését ez nem oldaná meg, kénytelenek lennének csökkentett költségvetésre áttérni. A Portfolio szerint az ultimátumnak ható javaslat mögött olyan tárgyalások vagy ajánlatok lehetnek, amiket a német elnökség tehetett a két ország számára.

Orbán Viktor november közepén jelezte, hogy Magyarország a jogállamisági mechanizmus beépítése miatt politikai vétót emel az EU költségvetésével és a helyreállítási alappal szemben. Ebben a cikkünkben részletesen elmagyaráztuk, mi is történt október elejére, mi ez az egész jogállamisági mechanizmus, és miért is probléma ez a magyar kormánynak.

Közben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester is az Európai Bizottság elnökétől kéri, hogy városaik akkor is kapjanak uniós pénzeket, ha Magyarországot és a döntéséhez mégis ragaszkodó Lengyelországot végül kizárják a helyreállítási alapból. A vétó ellen neves közgazdászok is tiltakoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!