Közgazdászok tiltakoznak Orbán és a lengyelek vétója ellen

2020. december 6. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatban tiltakoznak neves közgazdászok a magyar és a lengyel kormány költségvetési vétója ellen, a petíciót pedig a Telexhez is eljuttatták. Azt írják, a lengyel Közgazdasági Társaság példája alapján emelik fel hangjukat „az Európai Unió következő 7 éves költségvetésének elfogadását és a válságenyhítő közös hitelfelvételt veszélyeztető lengyel és magyar kormányzati vétó ellen”.

Az aláírók közt szerepel Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány idején volt az MNB elnöke; Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere; Király Júlia, a jegybank egykori alelnöke; és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke is.

Mint írják, „a lengyel és a magyar kormány magatartása rendkívül káros az európai kohéziós politika, és legfőképpen saját polgárai gazdasági helyzetének stabilizálása szempontjából”.

Amikor a magyar kormány azért küzd, hogy ne kelljen a joguralom és a jogbiztonság feltételeit betartania, azzal nem csak az Európai Uniónak a jelenlegi világhelyzetben életbevágóan fontos szolidaritási akcióját akadályozza meg, hanem a magyar gazdaság hosszú távú fejlődése ellen is dolgozik.

– írja a közlemény. Szerintük a lengyel és a magyar vétó kétszeresen is sújtaná a két ország állampolgárait: egyrészt a magyar gazdasági élet eleshet az uniós támogatásoktól – másrészt pedig a jogállami normák sérüléséből

„hosszú távú gazdasági károk keletkezhetnek azáltal, hogy nem érvényesülnek a tisztességes versenyfeltételek, a magyar vállalkozók nem számíthatnak a jogbiztonságra, tág tere marad a korrupt gyakorlatnak”.

A nyilatkozatot Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csanádi Mária, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Laki Mihály, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota, és Vértes András jegyzi, rajtuk kívül vasárnap délutánig 57-en csatlakoztak támogatóként a petícióhoz.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Orbán Viktor miniszterelnök még november közepén jelentette be, hogy a tervezett jogállamisági mechanizmus miatt vétózni fogja az uniós költségvetés elfogadását, ebben pedig csatlakozott hozzá a lengyel kormány is. Azonban míg Orbán stabilan kitart a vétója mellett, csütörtökön úgy tűnt, a varsói kormány kész lenne kompromisszumot kötni, és hajlandó lenne megszavazni a költségvetést.

Másnap a lengyel kormányszóvivő újra kiállt a lengyel-magyar megállapodás mellett – a vétó ügye viszont továbbra is törésvonal a varsói kormánykoalícióban. Ebben a cikkünkben írtunk a költségvetési vétó legfrissebb fejleményeiről, és arról, mivel járhat, ha Lengyelország és Magyarország kimaradna a gazdasági helyreállítási alapból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!