A lengyel egyház szerint az Európai Unió ne szóljon bele a lengyel abortuszkérdésbe

2020. december 03. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Stanislaw Gadecki érsek, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke csütörtöki nyilatkozatában jelentette ki, hogy

„az emberi élet védelmének szabályozása nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, amint erre az Európai Bizottság többször emlékeztetett képviselői kérdésekre válaszolva”

Az Európai Parlament múlt hét csütörtökön mondta ki álláspontjában, hogy a lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén, és joguk van mindenfajta szexuális és reprodukciós egészséggel összefüggő egészségügyi ellátáshoz. A képviselők elítélték a lengyel alkotmánybíróság által október végén hozott döntést, amely a magzat súlyos és visszafordíthatatlan rendellenessége esetén történő terhességszakítását jogellenesnek minősítette és amivel a lengyel abortusztörvények még az eddiginél is szigorúbbak lettek volna.

Gadecki szerint ezt „az Európai Unió Alapjogi Chartájára hivatkozva tették, amely kimondja azt is, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez”. A lengyel püspöki kar nevében az érsek kiemelte, „abortuszkérdésben nem lehet kompromisszum”, a terhességmegszakítás szerinte ugyanis nem más, mint „egy másik ember önkényes megölése”. Hozzátette, maga az egyházfő, Ferenc pápa is többször „hangot emelt az élet védelme mellett” – Ferenc pápa egyébként nemrég megjelent könyvében is szót emelt az abortusz ellen.

Az új abortusztörvényt Lengyelországban nőjogi mozgalmak követték, akik a jobboldali kormány lemondását követelték. A követelésekre a hatalom óvatos visszavonulóval válaszolt, a rendőrök pedig folyamatosan próbálták feloszlatni a tüntetéseket a járványra hivatkozva, a tüntetők azonban ezt megtagadják. A lengyel helyzetről itt írtunk bővebben.