Paprikaspray-t vetettek be nőjogi aktivisták ellen, többeket pedig letartóztattak a lengyel rendőrök

2020. november 19. – 13:57

frissítve

Paprikaspray-t vetettek be nőjogi aktivisták ellen, többeket pedig letartóztattak a lengyel rendőrök
Nők állnak a lengyel rendőrökkel szemben szerda este. – Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendőr súlyosan megsérült, és több embert őrizetbe vettek szerda este Varsóban az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági ítélet ellen zajló tüntetésen, írja az MTI.

Az ellenzéki Baloldal frakcióvezetője szerint a rendőrség bántalmazta az alsóház baloldali alelnökét, Wlodzimierz Czarzastyt, a rendőrség viszont videófelvételekre hivatkozva azt állítja, Czarzasty megtagadta az igazoltatást és bántalmazott egy rendőrt. A rendőr állítólag súlyos lábsérüléseket szerzett és kórházban van.

A rendőrség hozzátette, a „rendőrökkel szembeni legagresszívabb” 13 tiltakozót őrizetbe vették. A rendőrök a tüntetők ellen könnygázt is használtak, illetve paprikaspray-t fújtak a Nők Sztrájkja feminista mozgalom két vezető aktivistájára, valamint a Baloldal egyik parlamenti képviselőjére. Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester szerint a rendőrök lépése „aránytalan volt, főképpen nők ellen”.

Lengyelországban október végén hozott az alkotmánybíróság határozatot az eddig is szigorú abortusztörvény további szigorítására. A kormányzati javaslat miatt egy nőjogi mozgalom képviselői követelik a jobboldali kormány lemondását, a követelésre a hatalom meglepő módon óvatos visszavonulással válaszolt. A rendőrök folyamatosan próbálják feloszlatni a tüntetéseket a járványra hivatkozva, a tüntetők azonban ezt megtagadják. A lengyel helyzetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!