Trump jóváhagyta, megkezdődik a hatalomátadás az USA-ban

2020. november 24. – 05:59

frissítve

Trump jóváhagyta, megkezdődik a hatalomátadás az USA-ban
A Fehér Ház által közreadott képen Donald Trump amerikai elnök video-összeköttetésen keresztül vesz részt a G20 csoport kétnapos, virtuális csúcstalálkozóján a Fehér Házban 2020. november 22-én – Fotó: MTI/EPA/Fehér Ház/Shealah Craighead

Másolás

Vágólapra másolva

Közel három héttel a november 3-án rendezett amerikai elnökválasztás után Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata – erről az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője levélben értesítette Joe Biden megválasztott elnököt hétfő este.

Michigan állam választási bizottsága hétfőn hitelesítette Biden győzelmét, az Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA) vezetője, Emily Murphy ezek után levélben szabad utat adott Biden munkatársainak a hatalomátadás megindításához, és egyben tudatta, hogy a hatóság biztosítja az anyagi forrásokat is a folyamathoz – írta az MTI.

Donald Trump, január 20-ig hivatalban lévő elnök a Twitteren közölte: jóváhagyta, hogy az illetékes kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását.

„Nemzetünk érdekében javaslom Emilynek és munkatársainak, hogy tegyék meg azt, amit meg kell tenniük a (hatalomátadási) protokollnak megfelelően”

– írta Trump, aki hozzátette, hogy munkatársainak is ugyanezt javasolta. Trump egy másik bejegyzésben azt is leszögezte, hogy „erőteljesen folytatja” a küzdelmet, és úgy hiszi, hogy eredménnyel jár majd. A republikánus politikus azt továbbra sem mondta ki, hogy Biden nyerte meg az elnökválasztást, ugyanakkor az már jelentős előrelépés a korábbiakhoz, hogy magát sem állítja be győztesnek, ahogy még nemrég is tette.

Trump kabinetje eddig blokkolta a hatalomátadás folyamatát, nem engedték hozzáférni Bidenéket a következő elnöknek járó anyagi forrásokhoz és hírszerzési anyagokhoz, sőt, az USA külügyminisztériuma még külföldi gratuláló leveleket sem továbbított a demokrata elnöknek.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

A hatalomátadási folyamatot Biden részéről levezénylő csoport vezetője, Yohannes Abraham hétfőn este közleményben jelentette be, hogy már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Joe Biden érkezik az Egyesült Államok polgármestereivel tartott online konferenciára 2020. november 23-án, a delaware-i Wilmingtonban – Fotó: Chandan Khanna / AFP
Joe Biden érkezik az Egyesült Államok polgármestereivel tartott online konferenciára 2020. november 23-án, a delaware-i Wilmingtonban – Fotó: Chandan Khanna / AFP

Joe Biden csapata hétfő este hivatalosan is nyilvánosságra hozta, kikkel vezetné majd a demokrata elnök a következő adminisztrációt. Biden az egyik legfontosabb posztra, külügyminiszternek Antony Blinkent jelöli, aki félig magyar származású, apja, Donald Blinken pedig 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt.

Rögös út vezetett idáig

Trump a választás éjszakájától mostanáig azt állította, hogy a demokraták a levélszavazataikkal elcsalták a választást, ezt azonban sem ő, sem jogászai sem tudták alátámasztani, ellenben azt követelték, hogy több millió érvényes levélszavazatot utasítsanak el. Rudy Giuliani vezetésével jogi keresetek tucatjait indították el, ezek azonban mind visszapattantak a bíróságokról.

Ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnövekedő levélszavazatok miatt az amerikai elnökválasztásnak nem született november 3-án eredménye, azonban a nagy amerikai tévétársaságok és hírügynökségek a feldolgozott adatok alapján november 7-én jelezték, hogy Joe Biden nyeri a választást.

Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, szinte minden megszólalásában a csalásvádat hangsúlyozta; eközben a Republikánus Párt jelenlegi vezető politikusai többen támogatták jogi küzdelmeiben, míg néhány hivatalban lévő szenátor és a már visszavonult veteránok közül sokan arra szólították fel, hogy az ország érdekében minél előbb kezdődjön meg a hatalom átadása.

Míg asztalon volt az a lehetőség, hogy Trump sosem ismeri el el a vereségét – ez formálisan egyébként most sem történt meg –, az Egyesült Államok törvényeinek megfelelően volt protokoll arra vonatkozóan, hogy Joe Biden így is átveheti a hatalmat. A folyamatról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!