„A törvények és nem a tweetek országa vagyunk” – republikánus szenátorok akadtak ki Trumpra

2020. november 20. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Republikánus politikusok élesen bírálták a Trump-kampányt a választási eredmények vitatásáért – írja az MTI.

Ben Sasse nebraskai és Mitt Romney utah-i republikánus szenátor azt követően hozták nyilvánosságra a közleményüket, hogy csütörtök este Donald Trump amerikai elnök jogászai sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Rudy Giuliani, a jogászcsapat tagja Michigan államban történt „tömeges választási csalásról” beszélt.

„Dühöngő sajtókonferenciák rombolják a közbizalmat. Rudynak és barátainak nyilvánvalóan nem szabadna nyomást gyakorolniuk a választókra azért, hogy ne fogadják el az eredmények igazolását. A törvények és nem a tweetek országa vagyunk”

– írta közleményében Ben Sasse.

Mitt Romney szerint a Trump-kampány tagjainak a választási tisztségviselőkre gyakorolt nyomásgyakorlása felér egy kísérlettel, amely „meg akarja fordítani a népakaratot”. Romney szerint „nehéz elképzelni rosszabb, kevésbé demokratikus lépéseket egy hivatalban lévő amerikai elnök részéről”.

Csütörtök este a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) washingtoni központjában váratlanul sajtókonferenciát hívott össze Rudy Giuliani és Trump jogászcsapatának több tagja. A jogászok azt állították, hogy „egy Venezuelában gyökeredző összeesküvés révén” akarják elcsalni az amerikai választást.

Giuliani szerint Detroitban, Atlantában, Milwaukee-ban, Philadelphiában és más amerikai nagyvárosokban, ahol demokrata párti városvezetők irányítanak, azért aratott nagy arányú győzelmet Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje, mert szerinte csaltak a választásokon. Giuliani bizonyítékot ugyan nem mutatott be, de kijelentette: az amerikaiak „Donald Trumpot választották meg, nem Joe Bident választották meg”. Giuliani hozzátette, hogy a csalásokat a jogászok majd a bíróságokon fogják bizonyítani.

Ben Sasse emlékeztetett arra, hogy például Michiganben a bíróságok elutasították a csalások miatt Trump jogászai által benyújtott kereseteket. „Trump elnök több mint százezer szavazattal veszített Michiganben, kampánya és szövetségesei vagy elveszítették vagy visszavonták a pereket, mert képtelenek voltak bizonyítékokat bemutatni” – mondta.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom