Őrizetbe vettek egy orvost és egy újságírót, miután kiszivárgott, hogy milyen sérülésekbe halt bele az egyik belarusz tüntető

2020. november 19. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz hatóságok őrizetbe vették egy minszki kórház orvosát és a tut.by nevű helyi független hírportál munkatársát, akik az orvosi titoktartás ellenére információt osztottak meg a meghalt Roman Bondarenko állapotáról – közölte csütörtökön a belarusz főügyészség, írja az MTI.

A vádhatóság Telegram-csatornáján megjelentetett közleményében arról számolt be, hogy az orvos információt osztott meg a hírportál munkatársával Bondarenko egészségügyi kivizsgálásáról, amivel megsértette az orvosi titoktartást, és félrevezető információval szolgált. A főügyészség szerint a gyanúsítottak ténykedése „súlyos következményekkel járt, amelyek a társadalmi feszültség növekedésében, az illetékes hatóságok iránti bizalmatlanság légkörének megteremtésében és az állampolgárok agresszióra és jogellenes cselekményekre való felbujtásában nyilvánult meg”.

A 31 éves festőművész Bondarenko november 11-én civil ruhás emberek verték meg a kormányellenes aktivisták körében népszerű, Változások terének nevezett udvarban a Csarvjakov utcában. Bondarenkót később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították kórházba, azt állítva, hogy „a verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halála után felmerült a gyanú, hogy sérüléseit valójában az őrizeti fogságban szerezte.

Roman Bondarenkóra emlékeznek 2020. november 15-én, Minszkben – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP
Roman Bondarenkóra emlékeznek 2020. november 15-én, Minszkben – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

A belarusz vizsgálóbizottság a ügy kivizsgálása kapcsán közölte, hogy Bondarenko alkoholos befolyásoltság jeleivel került kórházba. A tut.by-n megjelent cikkből ezzel szemben az derült ki, hogy a vérében nem találtak alkoholt. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a múlt pénteken utasította a főügyészségét az eset objektív kivizsgálására. A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy őrizetbe vették az önmagát a belarusz egészségügyi dolgozók közösségeként beállító, úgynevezett Fehér köpenyek nevű szervezet Telegram-csatornájának adminisztrátorát. A 20 éves minszki férfi azzal a bűnügyi eljárással kapcsolatban lett gyanúsított, amit a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezésének és előkészítésének címén indítottak.

Múlt vasárnap több mint kilencszáz tüntetőt vettek őrizetbe a belarusz hatóságok Minszkben. Augusztus óta már több halálos áldozata is van a rendőri fellépésnek. Roman Bondarenko utolsó sms-e, amelyben röviden arról írt, hogy indul a tüntetésre – „Kimegyek” – azóta a tiltakozások újabb szimbóluma lett.

Belaruszban két hónapja tüntetnek folyamatosan Alekszandr Lukasenko ellen, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A több tízezres tömeget számoló tüntetéshullámban már többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése miatt százak sebesültek meg, és nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe.

Lukasenko 26 éve vezeti az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet tagköztársaságot. A 9,5 milliós országban a tiltakozások augusztus 9-én kezdődtek, amikor Lukasenko – zsinórban hatodszor – 80 százalékos eredménnyel nyerte el újabb öt évre az elnöki mandátumot. A bizonyítékok alapján elcsalt választást az EU több országa nem ismeri el, Lukasenkót az EP persona non gratának nyilvánította.

A békés tüntetésekkel szemben a hatóságok rendkívül keményen léptek fel, tízezer embert állítottak elő, ezrek kerültek sérülésekkel kórházba. A tüntetések lendülete azonban nem tört meg, patthelyzet alakult ki Belaruszban, így a konfliktus további elhúzódása várható. Moszkva némi várakozás után kiállt ugyan az országot 26 éve vezető Lukasenko mellett, ám a Kreml aktívan nem avatkozik bele a helyzet kezelésébe, Lukasenkóra bízva, hogy megoldást találjon a konfliktusra.

Itt olvashatják el helyszíni riportunkat a minszki tüntetésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!