Hanggránátokat robbantva oszlatják a tüntetőket Minszkben a tiltakozás 99. napján

2020. november 15. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött a tüntetők őrizetbe vétele Minszkben, ahol az elnök választási csalásoktól kísért győzelme után augusztus 9-től folyamatosak a tüntetések. A hónapok óta patthelyzetben azonban a hidegebbre forduló idő az országot 26 éve irányító Alekszadr Lukasenko kezére játszik, a vasárnapi tüntetés valamivel kisebb, mint a korábbi, rendszeresen százezres tüntetések, így a rendőrség ismét keményebben lép fel a tiltakozás elfojtására. Ez azonban nem jelenti a tüntetések végét.

Rendőrségi hanggránátok robbantak Minszkben a vasárnapi tüntetés oszlatásakor. A tiltakozók ezúttal kevesebben voltak, mint korábban, így azonosítatlan egyenruhás rendfenntartók ismét többeket őrizetbe vett, egyelőre több mint kétszáz előállítottról tudni.

A felvétel első képsorai azon a helyszínen vannak, ahol az augusztusban indult tüntetések első áldozatát lőtték le a rendfenntartók. Alekszandr Tarajkovszkij emlékére minden nap újabb és újabb virágcsokrokat helyeznek ki a tüntetők – amit az arra guruló autósok szolidáris dudálása kísér –, ami után a Puskinszkaja metróállomás környékét a rendfenntartók megtisztítják a tiltakozás nyomaitól.

Több halálos áldozata is van a rendőri fellépésnek, a legutóbbi a múlt héten történt, amikor eszméletlenül került a kórházba egy 31 éves férfi, nem sokkal rendőri előállítása után. Roman Bondarenko életét sem tudták megmenteni, utolsó sms-re amelyben röviden arról írt, hogy indul a tüntetésre – „Kimegyek” – a tiltakozás újabb szimbóluma lett.

A kereskedelemben dolgozó, amatőrként festészettel is foglalkozó Bondarenko halála miatt az ellenzék vezetője újabb szankciók életbe léptetését kérte az EU-tól. Szvetlana Tyihanovszkaja elnökjelöltként indult a választáson, az EU őt tartja az elnökválasztás valódi győztesének, és az általa vezetett, Litvániába menekült Koordinációs Tanácsot az ország legitim vezetésének.

Idős tüntetőt visznek be azonosítatlan egyenruhások Minszkben az elnök ellen tüntető Bátrak menetéről november 15-én. Fotó: Reuters / Stringer
Idős tüntetőt visznek be azonosítatlan egyenruhások Minszkben az elnök ellen tüntető Bátrak menetéről november 15-én. Fotó: Reuters / Stringer

Eközben azonban Belaruszban a helyzet változatlan: Lukasenko elnök továbbra is maga mellett tudhatja a hadsereget és a rendőrséget, így hatalma nem omlott össze, azonban a tüntetések sem csillapodnak – bár a többször meghirdetett, részben elindult országos sztrájkok lendülete megtört. Az elnök kezére játszhat a hidegebbre forduló is, ami miatt a tüntetők száma is megcsappanhat.

A Belsat.eu beszámolója alapján a rendfenntartók átfésülik a lakótelepeket is, hogy tüntetőket – különösen, ha az ellenzék által használt piros-fehér-piros zászló is náluk van – előállítsák.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!