Biden szerint zavarba ejtő, hogy Trump még mindig nem ismerte el vereségét

2020. november 10. – 23:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megválasztott elnök szerint semmi sem állíthatja le a hatalomátvételt.

Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába – jelentette ki Joe Biden megválasztott amerikai elnök kedden Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján. A demokraták nyertes jelöltje az MTI tudósítása szerint bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített tiszteletet. Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon.

„Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli”

– fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző „Amerika az első” gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei „elragadtatással fogadták”, amit mondott nekik. Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné „újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat”, mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

Az egyik jelenlévő újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte: „elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé”. A választott elnök mindazonáltal kifejtette: „zavarba ejtőnek” tartja, hogy Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek „nincs különösebb hatása” a hatalomátadás folyamatára, hiszen a szavazatszámlálás adatai alapján már múlt szombaton eldőlt, hogy Biden megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektort. A megválasztott elnök éppen ezért leszögezte:

munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátvételi folyamatot, és ezt semmi nem állíthatja le.

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia leköszönő vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült. Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Trump és Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

Eközben William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn éjjel zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására. Ahogy korábban megírtuk, erre válaszul lemondott az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának választási csalásokkal foglalkozó osztályvezetője.

Ahogy korábban megírtuk, előre lehetett tudni, hogy a számlálás akár napokig el fog húzódni, az eredmények pedig jelentősen változnak majd a kedd éjjeli állapotokhoz képest. Ezt tudta Donald Trump elnök is, aki a voksolás után rögtön csalást kiáltott, de bizonyítékokkal nem állt elő. Sőt, egyes jelek szerint valójában hetek óta arra készült, hogy az egyszeri szemlélődő számára valóban furcsa helyzetben csalással vádolja ellenfelét.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!