Lemondott az USA választási csalásokra szakosodott minisztériumi osztályvezetője

2020. november 10. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának egyik vezető tisztségviselője, miután William Barr amerikai főügyész engedélyezte a szövetségi ügyészek számára, hogy megvizsgálják az elnökválasztás állítólagos szabálytalanságait – írja a BBC.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A lemondott tisztségviselőnek, Richard Pilgernek kellett volna felügyelnie a állítólagos csalásokról szóló ügyeket.

Donald Trump nem hajlandó elfogadni a demokrata jelölt győzelmét, pedig a szavazatszámlálási adatok alapján Joe Biden szombaton megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektort. Az USA jelenlegi elnökének kampánya Pennsylvaniában sürgősségi intézkedéssel igyekszik megakadályozni azt, hogy Biden győzelmét hitelesítsék.

A főügyész, William Barr szerint a szövetségi ügyészek vizsgálatot indíthatnak minden olyan ügyben, amikor „egyértelmű és hitelesnek tűnő állítások” szerint történhettek olyan szabálytalanságok, amely befolyásolhatták az adott államban a választás eredményét.

Az USA-ban a választás lebonyolítása nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör, ezért az ilyen eseteket általában nem szövetségi, hanem tagállami szinten indul eljárás. Barr jogértelmezése szerint ugyanakkor az igazságügyi minisztériumnak „kötelessége biztosítani, hogy a szövetségi választásokat úgy hajtsák végre, hogy az amerikai nép teljesen megbízhasson a választási folyamatában és kormányában.”

Barr fenti döntése miatt mondott le Richard Pilger, aki 2010-ben lett az igazságügyi minisztérium választási csalásokkal foglalkozó osztályának vezetője.

Ahogy korábban megírtuk, előre lehetett tudni, hogy a számlálás akár napokig el fog húzódni, az eredmények pedig jelentősen változnak majd a kedd éjjeli állapotokhoz képest. Ezt tudta Donald Trump elnök is, aki a voksolás után rögtön csalást kiáltott, de bizonyítékokkal nem állt elő. Sőt, egyes jelek szerint valójában hetek óta arra készült, hogy az egyszeri szemlélődő számára valóban furcsa helyzetben csalással vádolja ellenfelét.

A Négy feszült nappal a választás után győzött végül Biden, de mi tartott eddig? c. cikkünket itt lehet elolvasni >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!