Vlagyimir Putyin a hivatalos eredményekre vár, hogy gratuláljon az amerikai választás győztesének

2020. november 09. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Négy feszült nappal a választás után szombat délután Pennsylvania megnyerésével Joe Bident választották meg a következő amerikai elnöknek. Donald Trump hamar kijelentette, hogy nem ismeri el a demokrata jelölt győzelmét, és jelenleg is a saját győzelme hírét várja a bíróságoktól, de jelen állás szerint a legtöbb ország vezetője és a médiumok túlnyomó többsége is Bident tartja az elnöknek. A magyar köztévé ennél jóval távolságtartóbban számolt be a helyzetről, és Orbán Viktor hosszas várakozás után is csak a sikeres kampányhoz gratulált. Most úgy tűnik, Kína és Oroszország ennél is jóval szkeptikusabb, egyelőre mindkét nagyhatalom a „végleges, hivatalos eredményekre” vár, mielőtt gratulálna a győztesnek.

A Euronews cikke szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő közleményében úgy fogalmazott, hogy szerintük az a helyes, ha megvárják „a most lezajlott választás hivatalos eredményeit”. Emellett arra is emlékeztetett, hogy Putyin korábban többször leszögezte, hogy tiszteletben tartja majd az amerikai emberek választását, akármi is legyen az. A képet ugyanakkor némileg árnyalja, hogy Ella Pamfilova, az orosz választási bizottság vezetője hétfőn arról beszélt, hogy a levélszavazatok hatalmas lehetőségeket rejtettek a választási csalásra. Négy évvel ezelőtt Putyin az elsők között gratulált Donald Trumpnak, alig egy órával azután, hogy az amerikai sajtó bejelentette a győzelmét, de nem véletlen, hogy most nem sietett ennyire – Biden nemrég Oroszországot nevezte meg az Egyesült Államok legnagyobb fenyegetéseként.

Peszkov ennek ellenére kiemelte, hogy az orosz államfő kész együttműködni bármelyik amerikai elnökkel, és hozzátette, az oroszok reménykednek abban, hogy a jövőben párbeszéd indul majd a kétoldali kapcsolatok helyreállítására. Az orosz amerikai viszony egyébként 2016 óta mérgesedett el igazán, amikor Moszkvát azzal vádolták meg, hogy beleavatkozott a legutóbbi választásba, melyen Trumpot választották elnöknek. Az elnök végig tagadta, hogy bármi köze lett volna az oroszokhoz.

Kína hasonlóan reagált, Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő annyit reagált a témában, hogy tudomásul vették, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett. Amikor arról kérdezték, hogy mikor gratulál Hszi Csin-ping kínai államfő a demokrata párti politikusnak, azt válaszolta, hogy

az elnökválasztás végleges eredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint határozzák majd meg, arra pedig, hogy a kínai vezetés eddig miért nem reagált Biden győzelmére, azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően járnak el.

Az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva a szóvivő az oroszokhoz hasonlóan fogalmazott, mint mondta, mindkét félnek javítania kellene a kommunikációját a fennálló nézetkülönbségek kezeléséhez, továbbá bővíteniük kellene az együttműködést, és a kölcsönös tisztelet alapjain elősegíteni a kapcsolatok egészséges fejlődését. Biden Tajvannal és az ujgur népcsoporttal kapcsolatban Kínával szemben megfogalmazott kritikáját illetően Vang aláhúzta, Peking világosan amellett foglal állást, hogy megvédi szuverenitását és érdekeit.

Az MTI a Global Times című lap cikkét idézve arról írt, hogy Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Biden megválasztása enyhülést hoz, de nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem. A cikk szerint Donald Trump amerikai elnök a választási kampánya részeként nyomást gyakorolt Kínára, és buborékokat alakított ki a kétoldali kapcsolatokban, Biden megválasztásával azonban lehetőség nyílik ezek felszámolására. Ennek eklatáns példája lehet a Huawei-jel szembeni szankciók enyhítése, Biden ugyanis korábban már kijelentette, hogy a kereskedelmi háború árt az amerikai cégeknek, de ezen a téren egyelőre még rengeteg a kérdőjel.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!