A köztévén vasárnap délután sem beszélnek még kijelentő módban arról, hogy Biden lesz a következő elnök

2020. november 7. – 22:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat délután egymás után hirdették ki a nagy amerikai tévék és hírügynökségek, hogy a feldolgozott adatok alapján már egyértelműen a demokrata Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. A nagyobb magyar hírportálok is 17:30 és 18:00 óra között lehozták a hírt.

Órákkal ezelőtt hivatalos nyilatkozatban köszönte meg Biden és kampánystábja a szavazatokat, és több ország vezetője is gratulált már a demokrata jelölt győzelméhez, például Angela Merkel, Emmanuel Macron és Boris Johnson.

Ehhez képest az M1-en még a 22 órás híradóban se közölték az eredményt. Ugyanazt a pár mondatot mondta el a műsorvezető, mint a 19:30-as híradóban.

„Továbbra sincs hivatalos eredmény az amerikai elnökválasztáson. Több államban ugyanis zajlik még a szavazatok számlálása. Joe Biden demokrata jelölt már megválasztott elnöknek tekinti magát, miután több államban is átvette a vezetést a levélszavazatok kiértékelése után. Donald Trump azonban arra figyelmeztetett, hogy a választás még nem zárult le. Szerinte csalás történt több helyen is az illegálisan és későn leadott szavazatok segítségével. Az elnök kampánystábja a szavazatok újraszámlálását követeli az érintett államokban, és perek sorozatát helyezte kilátásba.”

Frissítés: A vasárnap délelőtt 10 órás híradóban is lényegében ugyanazt mondták be, mint szombat este, pedig azóta még további politikusok ismerték el a világon Biden győzelmét.

Frissítés 2: A 15 órás híradó már azutánra esett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek, igaz, nem a megszerzett elnöki címhez, hanem „a sikeres kampányhoz”, a köztévében leadott szpotban ezt hangsúlyozták is. A híradóban továbbra sem hangzott el kijelentő módban, hogy Biden a megválasztott elnök (csak hogy ő maga illetve az országos tévécsatornák ezt jelentették be), a győzelmi beszédében elhangzottakból viszont idéztek. Emellett hosszan foglalkoztak Donald Trump nem bizonyított csalási vádjaival, és azzal az esettel, amikor szoftverhiba miatt néhány ezer szavazatot Bidenhez számoltak Trump helyett Michigan egy megyéjében (ezt a hibát regisztrálták, és utólag javították). Az adást itt lehet majd visszanézni.

Pár hete írtuk meg, hogy jövőre 24 milliárd forinttal többel gazdálkodhat az MTVA, mint idén.

A 2021-es évnek 117,71 milliárd forintos költségvetéssel vág neki a közmédiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kormánypárti oldalról eddig a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István osztott meg egy bejegyzést Facebookon. Az újonnan megválasztott amerikai elnöknek nem gratulált, de megköszönte Trumpnak az elmúlt négy évet, ugyanis szerinte neki köszönhetően lettek annyira kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha.

„Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk...”

– zárta posztját Hollik.

Kövesse élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunkat az amerikai elnökválasztásról!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!