Megjelent a Telextárcák harmadik antológiája

2023. szeptember 13. – 12:29

Megjelent a Telextárcák harmadik antológiája
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Riportot készíteni Mrs. Wheelerrel, a becsületben megőszült munkásasszonnyal a Vörös Oroszlánban. Kitárgyalni Marika nénivel a fiatal plébánost, aki biztos menyecskézik. Szépeket mondani Reinhardt Lottinak, egyszer belecsókolni a nyakába. Egy fárasztó nap végén hazafelé tartva méregetni egymást egy rókával. Elfogadni Gregor Samsa invitálását a Prága kávézóba. Megérkezni egy leharcolt vályogházba, elindítani a hangfelvételt és elhelyezni az asztalon a telefont. Nem szeretni, ha jön az sms, aztán mégis örülni neki. Sírkövek között sétálva ismerős neveket keresni. Összerakni a filmet. Nem tárgyakkal, hanem szívvel zajongani.

Többek között ezek azok az élethelyzetek, amelyeket a Telex napokban megjelent könyve, a Pontban este hatkor és más találkozások körüljár. A tárcanovellák tematikusan sokfélék, de több, a kötetbe beválogatott írás foglalkozik magánéleti krízisekkel, vannak köztük társadalmi vetületű szövegek, és akad olyan is, amelyik a hazai közéleti viszonyokra reflektál. Ezenkívül a tárcák nemcsak térben, hanem időben is tág spektrumot ölelnek fel, hiszen a 2020-as évek Magyarországán játszódó novellák mellett helyet kaptak a félmúltra és a második világháború időszakára visszatekintő alkotások is.

A webshopunkban már megvásárolható antológia 28 szerző összesen 31 novelláját tartalmazza. A kötetbe nagyrészt a Telextárcák rovatban tavaly és idén megjelent írásokból válogattunk, de – a korábbi antológiákhoz hasonlóan – most is közlünk eddig még sehol nem publikált novellákat.

A könyvet szeptember 30-án 18 órakor – azaz pontban este hatkor – mutatjuk be a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris D épületének Osztovits termében.

A bemutatón Szeifert Natáliával (Simítás)és Cserna-Szabó Andrással (Fél évszázada padlón; Nemalkotói Ösztöndíj) Rácz Attila, a Telextárcák szerkesztője beszélget, majd 19 órától a szerzőink – reméljük, minél többen – ugyanezen a helyszínen dedikálják is a könyvet. A kötet a könyvfesztivál ideje alatt a Scolar Kiadó standjánál lesz kapható a többi telexes kiadvánnyal együtt. Ára 4800 forint.

A válogatáskötet szerzői ezúttal is a kortárs magyar irodalom meghatározó szereplői – például a címadó novella a nyár szépirodalmi bestsellerét, a Levelek nélkül című regényt jegyző Krusovszky Dénes alkotása. Az elmúlt egy évben több új prózaíróval is bővült rovatunk, így nagy örömünkre csatlakozott hozzánk a József Attila-díjas Szécsi Noémi, a Sziveri-díjas Juhász Tibor, a hazánkat rangos nemzetközi irodalmi programokban képviselő Borda Réka, továbbá Kovács Eszter Málna, Szaniszló Judit és Légrádi Gergely is. A további szerzők (ábécésorrendben): Bán Zsófia, Benedek Szabolcs, Berta Ádám, Biró Zsombor Aurél, Egressy Zoltán, Finy Petra, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Haász János, Háy János, Kiss László, Lackfi János, Mécs Anna, Méhes Károly, Szántó T. Gábor, Szendi Nóra, Szív Ernő, Tóth Krisztina, Totth Benedek. A kötet borítóját Somogyi Péter (szarvas) tervezte, a novellákat Fillér Máté illusztrálta, a szerkesztő Haász János volt, a munkáját Kolozsvári Tímea segítette.

A Telex már nem sokkal indulása után, 2020 végén felvállalta, hogy heti rendszerességgel, minden szombaton megjelenési lehetőséget biztosít a tárcanovella műfajának, hogy közelebb vigye a kortárs szépirodalmat az olvasók széles táborához. Eddig közel százötven tárcanovella jelent meg online, a Pontban este hatkor és más találkozások pedig a harmadik antológiánk a 2021-ben kiadott A fukusimai búvár és más novellák és a 2022-es A félig olvasott könyv és más történetek című kötetek után. A három könyv a Telexshopban kedvezményes áron csomagban is megvásárolható, megvételükkel pedig a Telex fenntartását is támogatják az olvasók.

Ez a cikk egy promóció, azzal a céllal készült, hogy a Telex új novelláskönyvét népszerűsítse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!