2327 új fertőzött, 40 beteg halt meg egy nap alatt

2022. április 1. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 2 327 (az előző napi adatokhoz képest – 327)
  • Új tesztek száma: 11 700 (az előző napi adatokhoz képest – 922)
  • Új halálos áldozatok száma: 40 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1 858 (az előző napi adatokhoz képest -7)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 56 (az előző napi adatokhoz képest + 4)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 402 762 (az előző napi adatokhoz képest + 403)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 187 600 (az előző napi adatokhoz képest + 661)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 845 314 (az előző napi adatokhoz képest + 1 888)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

Nem tudni egyelőre, hogy valami hiba történt-e az adatszolgáltatásban, mindenesetre 3. napja pontosan 40 az elhunytak száma – a járvány kezdete óta már 45 510 ember vesztette életét.

„Nem lehetünk elégedettek” – mondták magyar szakemberek a hazai járványkezelésről, akik szerint jön a 6. hullám. Ad hoc intézkedések, túlzott központosítás, nem egyértelmű kommunikáció, túlságosan oltásközpontú védekezés, magas halálozás jellemezték a két évvel ezelőtt kezdődött koronavírus-járvány elleni védekezést Magyarországon – állapították meg a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ) nevű civil kezdeményezés konferenciájának résztvevői. Oroszi Beatrix azt mondta, 4-6 havonta felbukkan egy új variáns, éy nem lehet pontosan tudni, hogy a magyar lakosság hány százaléka tekinthető jelenleg védettnek, a védőoltással megszerzett védettség is csökken, miközben sok ember a harmadik oltást sem kapta még meg.

Hatvan magyar nem tud majd szavazni a járvány miatt, ennyien jelezték korábban a Nemzeti Választási Irodának, hogy a szavazatukat Sanghajban adnák le, a város teljes lezárása miatt viszont erre nem lesz lehetőség. Hétfőtől a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, a város nyugati felét pedig péntektől kezdve érinti majd a lezárás. A lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el az otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.

Véget ért a 2020 januárjában bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet Olaszországban, amelynek megszűnésével már nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem péntektől, írja az MTI. Az egészségügyi veszélyhelyzet feloldásával megszűnik a karanténkötelezettség azok számára, akik fertőzöttel érintkeztek, de nem betegedtek meg és tünetmentesek. A betegeknek, ha beoltottak, hét napig kell házi karanténban lenniük, oltás nélkül tíz napig. Az országot nem osztják fel többé színekkel megjelölt járványövezetekre.

Péntektől megszűnik az ingyenes koronavírus-gyorstesztelés lehetősége Angliában – írta az MTI. A lakosság a koronavírus-járvány kezdete óta mind a tesztcsomagok házhoz szállítása, mind a munkahelyi és a központilag kialakított tesztközpontok révén hozzáfért az ingyenes gyorstesztekhez, ez a lehetőség azonban áprilistól megszűnik. Az ingyenes tesztelés mindazonáltal továbbra is elérhető azok számára, akik a vírus által kiemelten veszélyeztetett intézményekben – idősek otthonában, kórházban vagy börtönben – dolgoznak. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban a következő hetekben részlegesen még elérhető lesz az ingyenes tesztelés a lakosság számára. A 12 éven felüli brit lakosság csaknem 92 százaléka rendelkezik két oltással, s a lakosság több mint egyharmada a harmadik oltását is megkapta. A súlyosan veszélyeztetettek és a 75 éven felüliek körében már folyik a negyedik, megerősítő oltás beadása.

A fertőzöttek száma 488,4 millió, a halálos áldozatoké 6,142 millió a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 80 millió. A halálos áldozatok száma 980 ezer. Indiában 43 millió fertőzöttet és 521 ezer halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 29 millió fertőzöttről és 660 ezer halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!