101 halott, 13 932 új fertőzött egy nap alatt

2022. február 9. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 13 932 (az előző napi adathoz képest + 6879)
  • Új tesztek száma: 21 526 (az előző napi adathoz képest + 8812)
  • Új halálos áldozatok száma: 101 (az előző napi adathoz képest +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5108 (az előző napi adathoz képest -59)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  193 (az előző napi adathoz képest +17)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 375 808 (az előző napi adathoz képest +788)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 125 019 (az előző napi adathoz képest +1865)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 741 717 (az előző napi adathoz képest +3324)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Kiskereskedelemben is lehet majd gyorsteszteket árulni. Január végén jelezte a GVH, hogy mivel nem elég intenzív a kiskereskedelmi árverseny a Covid–19-antigéngyorstesztek értékesítésnél, ezért ideiglenesen a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon történő értékesítésének engedélyezését javasolják. Egy friss, keddi kormányrendelet szerint ezt végül meg is lépte a kormány, így lehetővé tették, hogy a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigéngyorsteszteket árulni. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti.

Február 15. helyett csak május 1-től alakul át oltási igazolvánnyá a védettségi igazolvány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiemelte: azok a védettségi igazolványok, amelyeket a fertőzésen való átesettség alapján állítottak ki, május 1-jén veszítik el az érvényességüket.
Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy az uniós gyakorlathoz igazodva, a kormány május 1-jére tolta ki a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá alakulását. Ez azt jelenti, hogy májustól csak oltási alapon lesz érvényes az igazolvány. A pontos részletekről ebben a cikkünkben olvashat.

A Nemzetközi Sajtóintézet elítéli a Fidesz-kormányt, amiért továbbra is akadályozza az újságírók tudósítását a járványról. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) közleményben ítélte el azt a magyar kormányrendeletet, amely – a vonatkozó bírósági ítélet ellenében – biztosítja, hogy a független médiumok újságíróit továbbra is eltiltsák a kórházi tudósításoktól. Az IPI felszólította a Fidesz-kormányt és a járványügyi irányító szervet, hogy a jövőben hagyja jóvá az újságírók egészségügyi létesítményekbe való belépési kérelmeit, és ne akadályozza tovább a médiát a Covid-járványról való tudósításban. Az IPI állásfoglalásának előzménye, hogy a kormány kiadott egy rendeletet, amely rögzíti: nem kórházigazgatók dönthetik el, hogy beléphet-e az intézménybe tudósítani egy újságíró. Ez alig pár nappal azután történt, hogy a Telex pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre. Az eljárásról és a bírósági ítéletről itt írtunk bővebben.

Idén a szóbeli érettségi megtartásával számol az Oktatási Hivatal (OH). Ha minden igaz, két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat – derül ki a válaszból, amelyet az Oktatási Hivatal küldött az Eduline kérdésére. Az OH válaszlevele egész pontosan így hangzik: „jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy 2022-ben (2020-hoz és 21-hez hasonlóan) ne legyenek megtartva a szóbeli érettségik. Erre utal az is, hogy az OH nemrég közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben azt írják, hogy a szóbelin tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint minden mérőponton megállt a koronavírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvízben, az értékek jelenleg magas (emelkedett) szinten stagnálnak. A számok már egy héttel ezelőtt is stagnálást mutattak a legtöbb helyen, öt mérőponton ugyanakkor még emelkedést tapasztaltak a szakemberek. A fertőzések jelentős hányadát, 94 százalékát már az omikron okozza, melynek gyorsabban terjedő, de az eddigi ismeretek alapján egyelőre veszélyesebbnek nem ígérkező alvariánsa is megjelent már Magyarországon. Ez az ún. lopakodó omikron variáns, a BA.2.

Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton beoltathatja magát vagy 12 év feletti gyerekét az első, második vagy harmadik oltással, aki szeretné, sőt, 18 év felettiek negyediket is adathatnak maguknak, noha ezt külföldön egyelőre kevésbé szorgalmazzák. Ennek ellenére a negyedik oltást hétfő reggelig 124 ezren kérték Magyarországon. Érdemes már mindenféle előre kitöltött nyilatkozattal menni az oltópontokra, ezeket összeszedve itt megtalálhatja.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!