Majdnem ezerrel többen kerültek kórházba koronavírussal egy hét alatt

2022. február 8. – 08:57

Majdnem ezerrel többen kerültek kórházba koronavírussal egy hét alatt
Fotó Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 7053 (a hétvégi napi átlaghoz képest -4185)
  • Új tesztek száma: 12 714 (a hétvégi napi átlaghoz képest -24 849)
  • Új halálos áldozatok száma: 94 (a hétvégi napi átlaghoz képest +18)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5167 (az előző napi adathoz képest +248)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  176 (az előző napi adathoz képest +8)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 375 020 (az előző napi adathoz képest +727)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 123 154 (az előző napi adathoz képest +2240)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 738 393 (az előző napi adathoz képest +3064)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. Legutóbb december 22-én haladta meg az ötezret a kórházban ápolt betegek száma, akkor 5159-en voltak kórházban.

A hétvégén, pontosabban pénteken, szombaton és vasárnap összesen 33 716 beteget regisztráltak, 234-en pedig életüket vesztették. A kórházban kezelt betegek száma tovább emelkedett.

Biztató jel ugyanakkor, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatása szerint minden mérőponton megállt a koronavírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvízben, az értékek jelenleg magas (emelkedett) szinten stagnálnak. A számok már egy héttel ezelőtt is stagnálást mutattak a legtöbb helyen, öt mérőponton ugyanakkor még emelkedést tapasztaltak a szakemberek. A fertőzések jelentős hányadát, 94 százalékát már az omikron okozza, melynek gyorsabban terjedő, de az eddigi ismeretek alapján egyelőre veszélyesebbnek nem ígérkező alvariánsa is megjelent már Magyarországon. Ez az ún. lopakodó omikron variáns, a BA.2.

Büntetőfeljelentést tett az OGYÉI a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt – az ellentmondásos tudományos eredményeket hozó antivirális gyógyszerről ebben a Telex Komplexben írtunk részletesen.

Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton beoltathatja magát vagy 12 év feletti gyerekét az első, második vagy harmadik oltással, aki szeretné, sőt, 18 év felettiek negyediket is adathatnak maguknak, noha ezt külföldön egyelőre kevésbé szorgalmazzák. Ennek ellenére a negyedik oltást hétfő reggelig 124 ezren kérték Magyarországon. Érdemes már mindenféle előre kitöltött nyilatkozattal menni az oltópontokra, ezeket összeszedve itt megtalálhatja.

Németországban már a gyógyszerészeket is bevonták az oltásba, ettől a német kormányzat azt reméli, hogy újra fellendül az oltási szándék, az ugyanis egyelőre stagnál az országban. Azoknak a német gyógyszerészeknek, akik vállalják a vakcinák beadását el kell végezniük egy öt modulból álló képzést, csak azután adhatnak be oltást. A pluszmunkáért egyébként külön bérezésben részesülnek: minden oltásért 28 eurós fizetést kapnak, hétvégén ez az összeg 8 euróval emelkedik.

A szomszédos Ausztriában hétvégén élesedett a kötelező oltást előíró törvény, így február ötödikétől kötelező beadatni a koronavírus elleni oltást minden 18 éven felüli osztrák állampolgárnak. A 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, ám ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. A szankcionálás március 16 után jöhet, akkortól akár 3600 eurós (1,2 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják azt, aki nem kapta meg az oltást.

Egy betű eltéréssel ugrunk Ausztráliára, jó hírünk van ugyanis azoknak, akik turistaként odautaznának: az országot rendületlenül védő ausztrál kormány közel két év után ismét engedélyezte számukra a beutazást. A határnyitás február 21-én történik, akinek legalább két oltása van, az beléphet majd Scott Morrison miniszterelnök bejelentése szerint. Ha valaki egészségügyi okokból nem kaphatott oltást, az sincs feltétlenül kizárva, de külön kérelemért kell folyamodnia a hatóságokhoz.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!