Kiskereskedelemben is lehet majd gyorsteszteket árulni – árcsökkenést várnak tőle

2022. február 9. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

Január végén jelezte a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH), hogy mivel nem elég intenzív a kiskereskedelmi árverseny a Covid–19-antigéngyorstesztek értékesítésénél, ideiglenesen a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon történő értékesítésének engedélyezését javasolják.

Egy friss, keddi kormányrendelet szerint ezt végül meg is lépte a kormány, így lehetővé tették, hogy a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló, SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigéngyorsteszteket árulni. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti.

A versenyhivatal tavaly december 23-án indított gyorsított vizsgálatot a Covid–19-antigéngyorstesztek hazai piacán, a gyorselemzésből pedig az derült ki, hogy a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva. A GVH korábban arról is írt, hogy amennyiben a kiskereskedelmi értékesítést mégsem tennék lehetővé, akkor a gyorsteszteknél alkalmazott állami árstopot is megfontolásra javasolnák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!