Benzinkutakon, drogériákban és élelmiszerboltokban is engedélyezné a Covid-gyorstesztek árusítását a GVH

2022. január 25. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Nem elég intenzív a kiskereskedelmi árverseny a Covid–19-antigéngyorstesztek értékesítésével összefüggésben, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon történő értékesítésének engedélyezését – olvasható a versenyhivatal legfrissebb közleményében.

„Amennyiben a javaslatok nem kerülnek alkalmazásra, abban az esetben a GVH megfontolásra javasolja a Kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására” – írták. A jelentéstervezet szerint az árak maximálását úgy kell végrehajtani, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigéntesztek hatékony lakossági értékesítésében.

A versenyhivatal tavaly december 23-án indított gyorsított vizsgálatot a Covid–19-antigéngyorstesztek hazai piacán, a gyorselemzésből pedig az derült ki, hogy a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva. A jelentéstervezetet a hatóság nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján, tartalmával kapcsolatban a piac szereplői 8 napig tehetnek észrevételeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!