A Nemzetközi Sajtóintézet elítéli a Fidesz-kormányt, amiért továbbra is akadályozza az újságírók tudósítását a járványról

2022. február 8. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) közleményben ítélte el azt a magyar kormányrendeletet, amely – a vonatkozó bírósági ítélet ellenében – biztosítja, hogy a független médiumok újságíróit továbbra is eltiltsák a kórházi tudósításoktól.

Az IPI felszólította a Fidesz-kormányt és a járványügyi irányító szervet, hogy a jövőben hagyja jóvá az újságírók egészségügyi létesítményekbe való belépési kérelmeit, és ne akadályozza tovább a médiát a Covid-járványról való tudósításban. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese elmondta:

„Kiállunk a magyarországi független újságírók mellett, akik követelik az információhoz való hozzáférést, ami alapvető jog. Megdöbbentő, hogy ez még mindig vita tárgyát képezi egy uniós tagállamban”.

Az IPI állásfoglalásának előzménye, hogy a kormány kiadott egy rendeletet, amely rögzíti: nem kórházigazgatók dönthetik el, hogy beléphet-e az intézménybe tudósítani egy újságíró. Az Operatív Törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét.

Ez alig pár nappal azután történt, hogy a Telex pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre. Az eljárásról és a bírósági ítéletről itt írtunk bővebben.

A koronavírus-járvány alatt a kórházakba, egészségügyi intézményekbe nem engedik be a kormánytól független médiát, így nem volt lehetőségünk tudósítani arról, hogyan néz ki a járvány elleni küzdelem frontvonala. Mindeközben ijesztően párhuzamosak lettek a valóságok járványügyben, és a sajtót segítette volna a tények tisztázásában, ha megmutathatja a nyilvánosságnak, mi zajlik a kórházakban.

A Fővárosi Törvényszék január 27-én kimondta, hogy az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból. A jogerős döntés alapján nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Olvasói adományok segítségével működünk és küzdünk azért, hogy a sajtó minél szélesebb körben számolhasson be arról, ami körülöttünk történik. Ha önnek is fontos a független sajtó munkája, támogassa a Telexet. Köszönjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!