Napi adatok: 19 213 új fertőzöttet találtak, 64-en meghaltak

2022. január 27. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 19 213 (az előző napi adathoz képest -961)
  • Új tesztek száma: 48 810 (az előző napi adathoz képest +22 432)
  • Új halálos áldozatok száma: 64 (az előző napi adathoz képest -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3267 (az előző napi adathoz képest +122)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 157 (az előző napi adathoz képest -7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 347 426 (az előző napi adathoz képest +1660)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 085 866 (az előző napi adathoz képest +1917)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 573 570 (az előző napi adathoz képest +6526)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

A járvány hazai, közel két évvel ezelőtti kezdete óta szerdán emelkedett először húszezer fölé a napi új fertőzöttek száma, és kiemelkedően magas volt az érték az aznapra regisztrált tesztek számához viszonyítva: a mintavételek 76,48 százaléka lett pozitív.

Az oltási akció még mindig tart: a tájékoztató oldal szerint ezen a héten csütörtökön, pénteken és szombaton is várják azokat a 12 év felettieket az oltópontokon, akik előzetes időpontfoglalás nélkül szeretnék beadatni maguknak a vakcinát. Az 5–11 éveseket továbbra is csak előzetes időpontfoglalás után oltják be.

Müller Cecília országos tisztifőorvos bő egy héttel ezelőtt közölte, hogy a hazai új megbetegedéseknek már a 87 százalékát az omikron variáns okozza. A tisztifőorvos ezt úgy jelentette be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ még pár nappal ezelőtt is azt állította, a magyarországi megbetegedések csupán 29 százalékáért felelős az új variáns, és más laborokban csak azért mérhettek 90 százalék körüli előfordulást, mert azok az egységek egy szűkebb csoportot vizsgálnak, a mintavétel pedig nem terjed ki az egész országra. Az omikron variánsról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Magyarországon már a negyedik oltás is elérhető háziorvossal és oltóorvossal történt egyeztetés után, noha a szakértők inkább a tesztelés és a kötelező maszkviselés mellett vannak, mint az újabb booster vakcina mellett.

Egy frissen megjelent magyar tanulmány a Sinopharm-vakcina hatásosságát vizsgálta: Ferenci Tamás docens és Sarkadi Balázs akadémikus tanulmányát a magasan jegyzett nemzetközi szaklapban, a BMC Infectious Diseases nevű folyóiratban publikálták. Sarkadiék megmérték a Sinopharm-vakcinával oltottak semlegesítő antitestjeit, majd összehasonlították az eredményt a szintén a kínai vakcinával oltottak megbetegedési adataival. Arra jutottak, hogy az antitestszint jó előrejelzője a védettségnek, és a kínai vakcinával oltott időseknél az antitestek hiánya valóban következtetni enged arra, hogy kevésbé védettek a Covid–19 ellen.

Angliában megszűnt a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendelkezések zöme csütörtökön, viszont aki megfertőződik, azt továbbra is el kell különíteni. A brit kormány döntése alapján mostantól nem kell oltási igazolást bemutatni a belépéskor azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő, ám a londoni metróban például továbbra is kötelező a maszkviselés.

Németországban elkezdődött a parlamenti vita a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről. A szövetségi parlamentben (Bundestag) elsőként tájékozódó vitát tartottak, amelyen még nem törvényjavaslatokról tárgyaltak, hanem a megközelítésmódokat tárták fel. A szövetségi kormány távol tartja magát a vitától, nem is terjeszt elő javaslatot, a képviselőknek önállóan, a frakciófegyelem elvének felfüggesztésével kell dönteniük az ügyről. Ez összefügg azzal is, hogy nincs egység a kérdésben a kormánykoalícióban és a koalíciót alkotó pártokban sem.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!