82-en haltak meg, 5270 új fertőzöttet találtak kedden

2022. január 5. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új halálos áldozatok száma: 82 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Új fertőzöttek száma: 5270 (az előző napi adatokhoz képest +2841 )
  • Mintavételek száma: 17 764 (az előző napi adatokhoz képest +9919)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 3090 (az előző napi adatokhoz képest -245)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 307 (az előző napi adatokhoz képest -9)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 269 955 (az előző napi adatokhoz képest +1847)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 990 568 (az előző napi adatokhoz képest +4226)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 191 997 (az előző napi adatokhoz képest +7417)

közölte a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal. Az aktív esetek száma december 5. óta csökkent, szerdára azonban ismét emelkedni kezdett, ötezer fölött pedig legutóbb december 16-án volt a napi új fertőzöttek száma.

A kormány januárra újabb oltási akciónapokat hirdetett, ezt kedden jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Ezek értelmében minden héten csütörtökön, pénteken délután és szombaton egész nap mehetnek oltatni azok, akik szeretnének.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ugyancsak tegnap, kedden tette közzé a legfrissebb szennyvízadatokat, amik azt mutatják, hogy az év utolsó hetében ismét emelkedni kezdett a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyaga. Ezek az adatok kb. 7–10 nappal jelzik előre a fertőzés terjedését, ami azt jelenti, hogy a mérés napjától függően akár már ezen a héten is érzékelhetővé válhat az emelkedés, de valószínűbb, hogy az csak a következő héten észlelhető majd jobban.

A fenti eredmények nagyon nagy eséllyel összefüggésben vannak a karácsonyi, szilveszteri összejövetelekkel, illetve az omikron variáns hazai felfutásával. Az omikron terjedéséről az egyik legnagyobb hazai, tipizálással is foglalkozó magánlabor, a Neumann Labs azt válaszolta a Telexnek, hogy eddig 283 omikronos esetet mutattak ki a laboratóriumukban, és az utolsó mérésben a pozitív esetek 78 százaléka volt omikronos.

Keddre az NNK is tett közzé adatot az omikron elterjedtségéről: ők azt írták, hogy laboratóriumuk szerint „az új fertőzések több mint 11%-áért az omikron mutáció a felelős”. Magyarországon december 13-án jelent meg a koronavírus omikron variánsa. A variánsról szóló cikkünket itt tudja elolvasni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!