Portugáliában már a fertőzések több mint feléért az omikron a felelős

2021. december 25. – 20:30

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon hatvanegyen fertőződtek meg igazoltan az omikron variánssal, az azonban valószínű, hogy jóval gyorsabb lehet az omikron hazai felfutása, mint ahogy az a kormányzati közlésekből látszik. Az omikron Portugáliában is nagyon gyorsan terjed, az egészségügyi hivatal pénteken közzétett becslései alapján az esetek 61,5 százalékáért lehet felelős az új variáns az országban, ahol szombaton már harmadik napja volt 10 ezer fölött az egy nap alatt diagnosztizált új esetek száma – írja az MTI.

A portugál egészségügyi hatóság pénteken közzétett jelentéséből is kiderült, hogy az esetszám jelentősen nőtt az elmúlt időszakban az országban, különösen Lisszabonban és környékén, a felfutó esetszámokkal együtt azonban az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik. Az országban végzett vizsgálatok alapján a november 29-től december 12-ig tartó időszakban még a delta volt a domináns variáns, ám december 6-án már jelentősen megnőtt az omikronos fertőzések száma, december 22-ére pedig az új esetek 61,5 százalékát ez okozhatta.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy az új variáns felfutása különösen veszélyes lehet az ünnepi időszak miatt, mert ilyenkor mindenki a családtagjaival találkozik, ez pedig az esetszámok meredek emelkedéséhez vezethet. Arról egyelőre eddig csak keveset tudunk, hogy az omikron pontosan milyen terheket ró az egészségügyre, így az egészségügyi hatóságok a korlátozások, a több tesztelés, az oltási program további felpörgetése és az egészségügyben dolgozók felkészítése mellett foglaltak állást.

Koronavírusra tesztelnek egy portugál nőt egy portugál tesztközpontban. Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Koronavírusra tesztelnek egy portugál nőt egy portugál tesztközpontban. Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi 24 órában 10 016 új fertőzöttet találtak, és a koronavírussal összefüggésben tíz halálesetet regisztráltak. Pénteken az új esetek száma 12 943 volt, ilyen magas számot tavaly január vége óta nem jegyeztek fel. Az új omikron variáns miatt bezárták a bárokat és a szórakozóhelyeket, rendezvényeken csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet részt venni. Az év végi ünnepek alatti összejövetelek után a hatóságok igyekeznek csökkenteni a kontaktusok számát, ezért január első hetére elrendelték a távmunkát és meghosszabbították az iskolákban a téli szünetet.

Az országban egyébként kiemelkedően magas az átoltottság, a harmadik oltását is a népesség több mint negyede megkapta már. A portugál járványhelyzetről, illetve az ottani sikeres krízismenedzsmentről korábban bővebben is írtunk, ezt a cikket itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!