Joe Biden szerint nem kell aggódni az omikron miatt, a CDC viszont mindenkinek ajánlja a harmadik oltást miatta

2021. november 29. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Két újabb európai országban, Svédországban és Spanyolországban is megjelent a koronavírus omikron variánsa. Velük együtt már Nyugat-Európa szinte minden országában felfedeztek legalább egy esetet a legújabb variánsból, ami Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint Magyarországon egyelőre nem jelent meg.

A svéd közegészségügyi ügynökség szerint egy egy hete felvett mintából mutatták ki az új Covid-variánst egy olyan utazótól, aki Dél-Afrikából érkezett az országba. A többi uniós tagállamhoz hasonlóan Svédországban is új intézkedéseket vezettek be az omikron terjedése ellen, több afrikai országgal szemben például beutazási tilalmat vezettek be.

Spanyolországban szintén egy Dél-Afrikából érkező 51 éves férfinél fedezték fel az új variánst, akit most a madridi Gregorio Maranon kórházban kezelnek enyhe tünetekkel. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint ugyan emelkednek az esetszámok, egyelőre az új esetek száma alacsonyabb a holland, az osztrák és a német járványügyi adatoknál.

Sőt, a hétvégén közel 23 ezer esetet regisztráltak a 47 milliós Spanyolországban – míg itthon 27 830 új fertőzöttet találtak az elmúlt három napban.

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Királyságban, ahol először felfedezték Európában az omikron variánst, eddig összesen 11 esetet találtak. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az MTI szerint hétfőn arról beszélt, szükség esetén felgyorsítják a vakcinafejlesztést, de aggodalomra, pánikra nincs ok az omikron megjelenése miatt. A CNN viszont arról ír, hogy az amerikai járványügyi hivatal (CDC) az új mutáció miatt változtatott az ajánlásain, és most már nemcsak az 50 év felettieknek, hanem minden felnőttnek ajánlják a harmadik oltás felvételét.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO hétfőn „nagyon magas a kockázatúnak” minősítette, mert a szervezet szerint várhatóan nemzetközi szinten el fog terjedni és újabb fertőzési hullámokat idézhet elő.

Rengeteg problémás mutációja van az Afrika déli részén felbukkant koronavírus-változatnak, sokkal több, mint amennyi bármelyik eddigi variánsban együtt megvolt. Még keveset tudunk, de a kutatók nagy erőkkel vizsgálják, és az már látszik, hogy több mutációja segítheti a vakcinák megkerülését. A fő kérdés, hogy milyen a terjedőképessége: valódi gondot akkor okozhat, ha képes kiszorítani a deltát. Itt szedtük össze, mit lehet eddig biztosan tudni az új mutációról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!