Omikron: a WHO a határok nyitva tartására szólította fel az országokat

2021. november 28. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

A határok nyitva tartására szólított fel vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mivel világszerte szaporodnak az afrikai országokat érintő utazási korlátozások a koronavírus omikron nevű új variánsának a megjelenése miatt – írja az MTI.

„A WHO az afrikai országok oldalán áll, és szorgalmazza, hogy hagyják nyitva a határokat” – olvasható az Egészségügyi Világszervezet vasárnapi közleményében, amely felszólítja az országokat, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez. „Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” – írja a WHO.

„A dél-afrikai és a botswanai kormány gyorsasága és átláthatósága, amellyel tájékoztatta a világot az új variánsról, elismerésre méltó. A WHO kiáll az afrikai országok mellett, amelyek bátran megosztották egymással az életmentő közegészségügyi információkat, és ezzel segítettek megvédeni a világot a Covid-19 terjedésétől” – mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

A londoni Heathrow repülőtér 2021. november 28-án – Fotó: HASAN ESEN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
A londoni Heathrow repülőtér 2021. november 28-án – Fotó: HASAN ESEN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az omikron variáns megjelenéséről beszámoló dél-afrikai hatóság szerint a légijáratok betiltása elrettentheti a jövőben az országokat attól, hogy szankcióktól félve hírt adjanak az újabb esetleges variánsok felfedezéséről. A WHO szerint az utazási korlátozások szerepet játszhatnak az omikron variáns terjedésének kismértékű csökkentésében, ugyanakkor súlyos terhet rónak az afrikai országok gazdaságaira, és az ott élő emberek megélhetésre. „Most, hogy az omikron variánst a világ több régiójában is azonosították, az Afrikát célzó utazási tilalmak bevezetése a globális szolidaritás ellen irányulnak” – mondta Moeti.

Ennek ellenére több ország is felfüggesztette az Afrika déli országaiból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az ebből a térségéből érkezők előtt. Az omikron variáns megjelenése miatt Magyarország is korlátozásokat vezet be a dél-afrikai régióból érkező utazókkal szemben.

Izrael szombat éjjel jelentette be, hogy két hétre lezárja a tel-avivi Ben Gurion repülőteret minden külföldi előtt, a külföldről hazatérő izraeli állampolgárok számára pedig köztelezővé teszi a három napos karantént. Vasárnap Marokkó jelentette be, hogy hétfő éjféltől két hétre felfüggesztik a külföldről érkező repülőjáratok fogadását az omikron variáns terjedése miatt – írja a Guardian.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedrosz Gebrejeszusz augusztusban arról beszélt, hogy, egy ideig nem a harmadik oltásokra kellene koncentrálni ott, ahol az átoltottság jól halad, hanem arra, hogy legalább az első – majd a második – oltásokat minél több ember megkapja a világban. A WHO már korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!