Teljes összefogás: a fideszesek és ellenzékiek többsége támogatná, hogy zárt terekben kötelező legyen a maszkviselés

2021. november 1. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A budapestiek 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező maszkhasználat a tömegközlekedésen. Ezen belül az ellenzékiek 89, a kormánypártiak 79, a bizonytalanok 73 százaléka van az intézkedés mellett – derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Budapest Brand megbízásából végeztek.

Az október 20-22. között készült telefonos felmérés 444-en bemutatott eredményei szerint 75 százalék támogatná, hogy zárt terekben kötelező legyen a maszkviselés. Míg az ellenzékiek és kormánypártiak hasonlóan gondolkodnak a kérdésről (81, illetve 76 százalék van mellette), a kérdés leginkább a bizonytalan szavazókat osztja meg, körükben 65 százalékos a szigorítás támogatottsága.

Azt a felvetést, hogy uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék, a bizonytalanok 55 százaléka támogatná; ugyanez az ellenzékiek között 70, a fideszesek között 73 százalék.

November 1-jétől kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön, a munkaadók előírhatják az oltást, a kórházakban és a szociális intézményekben pedig látogatási tilalmat vezettek be. A hétfő óta érvényes új járványügyi korlátozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A cégeknél a munkáltató határidőt szabhat az oltáshoz, ennek legalább 45 napnak kell lennie, a tömegközlekedési járművek mellett pedig a megállókban is kötelező lesz a maszk – a részletek még pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben. A Telex megkérdezte a nagy cégeket, a polgármestereket és a munkavállalókat is, hogy mit szólnak a kötelezővé tehető oltásról.

Míg korábban Gulyás Gergely – akiről vasárnap derült ki, hogy koronavírus-fertőzött – kiemelte, hogy az állami alkalmazottak esetében nagy arányban élni fognak a kötelező oltás előírásával, a Magyar Honvédség péntek este adott ki utasítást arról, hogy a honvédség kötelében dolgozó alkalmazottaknak is kötelezővé teszik a védőoltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!