Hétvégi adatok: 31-en haltak meg, majdnem 1500 fertőzöttet találtak

2021. október 4. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1 492 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +813)
  • Új halálos áldozatok száma: 31 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +22)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 560 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +27)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 87 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +3)
  • Új mintavételek száma: 32 255 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest +17 101)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 895 282 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +4 054)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 657 967 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +6 428)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 804 000 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +20 000) – áll a koronavírus.gov.hu-n.

A járvány harmadik hullámának lecsengésével döntött úgy az operatív törzs, hogy megszüntetik a rendszeres sajtótájékoztatókat, illetve a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat egyben, összesítve közlik hétfőn. Egy évvel ezelőtt ezen a napon 858 új fertőzöttről és 10 elhunytról lehetett tudni, de akkor ez még csak napi adat volt, míg most kb. ötszáz körül van a napi új fertőzöttek száma. Kórházban 685-en, lélegeztetőgépen 42-en voltak, a kórházban ápoltak száma elmaradt az akkoritól.

A betegséget, amit 2020. március 11-én nyilvánított pandémiává az Egészségügyi Világszervezet, mostanáig 234 894 793 ember kapta el világszerte, a fertőzöttként elhunytak száma pedig meghaladja a 4 801 312-t – írta az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 234 587 335 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 797 124 volt.

Jó hír lehet az Angliába utazóknak, hogy a legfrissebb információk alapján hétfőtől nem kell koronavírustesztet elvégeztetniük a beutazás előtt azoknak, akik az oltás mindkét dózisát megkapták, és nem a brit kormány által vörös – vagyis a legmagasabb járványkockázatú – kategóriába sorolt országokból utaznak oda. A korábbi szabályozás szerint a beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 72 órával és az érkezést követő két napban egy-egy PCR-tesztet kellett elvégezniük. Most a beutazás előtti PCR-tesztet törölték el.

Kicsivel arrébb, Kaliforniában kötelezővé teszik a gyerekek számára a koronavírus elleni oltást; aki nem kapja meg az oltóanyagot, az nem mehet majd iskolába. A szabályozást fokozatosan fogják bevezetni, ahogy az Egyesült Államok engedélyezi a fiatalabb korosztályoknak a vakcinákat.

Magyarországon az egészségügyi dolgozók számára kötelező a teljes oltási sor (a Janssen-vakcina kivételével két oltóanyag felvétele), a kormány előírása szerint szeptember 15-ig kellett megkapniuk a koronavírus elleni védőoltást. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna nemrég azt közölte az RTL híradójával, hogy 2-3 ezren is lehetnek olyanok, akik nincsenek beoltva, ezért kiesnek az ellátórendszerből. Nem feltétlenül orvosokra kell gondolni, hanem ápolókra, asszisztensekre, műtősökre vagy éppen takarítókra és karbantartókra, illetve a gazdasági osztályon dolgozókra.

A gyerekek közül egyelőre csak a 12 év felettiek kaphatnak oltást. Noha a gyakorlati tapasztalatok alapján náluk ritkábban jár szövődményekkel a betegség, kivételek azért vannak: ahogy arról nemrég beszámoltunk, egy 12 éves magyar lánynak a koronavírus szövődményeként jelentkező szívizomgyulladás miatt szívátültetésre volt szüksége. Haszmann Lilla még 2020 decemberében lett rosszul, édesanyja akkor hányással és hasmenéssel vitte kórházba. Azután szívizomgyulladás miatt műtötték meg, ekkor derült ki, hogy a gyulladás a koronavírus miatt alakult ki. A 12 éves lány áprilisban új szívet kapott, most abban bízik, hogy januártól újra visszatérhet az iskolába.

Országszerte egyre több intézményében teszik kötelezővé a maszkviselést. A Blikk cikke szerint a Miskolci Egyetemen október 4-től kell maszkot viselnie mindenkinek, de az intézkedés alól kivételt képeznek azok az oktatók, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az Eduline október elsején írt arról, hogy növekszik a kötelező maszkviselést előíró intézmények száma, a megelőző két hétben vidéki és budapesti iskolák is a szigorítás mellett döntöttek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!