Akár háromezer dolgozó is kieshet az egészségügyből, mert nem oltatta be magát

2021. október 2. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 15-ig kötelezővé tette a kormány az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást. Aki nem hajlandó erre – hacsak nincs orvosi igazolása –, azonnali felmondással, végkielégítés nélkül távozhat október végéig a rendszerből. Novák Katalin családügyi miniszter arról beszélt korábban, hogy magas az orvosok átoltottsága, és elenyésző azok száma, akik nem kérték a vakcinát.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna azt közölte az RTL híradójával, hogy 2-3 ezren is lehetnek olyanok, akik nincsenek beoltva, ezért kiesnek az ellátó rendszerből. Nem feltétlenül orvosokra kell gondolni, hanem ápolókra, asszisztensekre, műtősökre, vagy éppen takarítókra és karbantartókra, illetve a gazdasági osztályon dolgozókra.

A kisebb intézményekben 5-10 főt bocsáthatnak el, a nagyobbakban 15-80 közé tette ezt a számot Soós. Tudomása szerint kétszáz intézményt érint a probléma.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, ha csak 10-20 ember esik egy-egy helyen, már akkor fennakadások lehetnek az ellátásban, mert már így is pengeélen látják el a szolgálatot, munkaerőhiányos az ágazat. A minisztérium azt írta a csatornának, az ellátás nincs veszélyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!