546 új fertőzöttet regisztráltak, hat beteg halt meg

2021. szeptember 29. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 546 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +281)
  • Új halálos áldozatok száma: 6 (az előző napon közölt adatokhoz képest: -2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 529 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +16)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 81 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +7)
  • Új mintavételek száma: 13 033 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +5515)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 884 183 (az előző napon közölt adatokhoz képest: )
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 640 410 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +2687)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 742 000 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +17 000)

Ennél több új fertőzött legutóbb május 22-én, a harmadik hullám végén volt. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma pedig legutóbb június elején volt ilyen magas. Az elmúlt 12 napban a duplájára nőtt a lélegeztetőgépen ápoltak száma.

Lassan, de folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. A szennyvízminták SARS-CoV-2-koncentrációja több hét távlatában lassú emelkedést mutat, közölte legfrissebb jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Enyhe emelkedés látható Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, valamint a Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában. Csökkenés Győrött és Kaposváron figyelhető meg. A vizsgált helyszínek közül 12 minta koncentrációja az alacsony tartományba, míg 10 minta a mérsékelt tartományba esik. Ezek a mérések nagyjából egy-két héttel előre jelzik a fertőzésszámok alakulását a településeken.

Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbította a veszélyhelyzetet Magyarországon, a rendkívüli jogrend január elsejéig lesz érvényes. A kormány korábban azt mondta, hogy mivel még mindig tart a koronavírus-járvány, és a delta variáns miatt a fertőzöttek száma is nő Magyarországon, „a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében” szükség van arra, hogy a törvényt meghosszabbítsák. A legfontosabb kérdéseket és válaszokat a veszélyhelyzetről és a rendkívüli jogrendről ebben a cikkben szedtük össze.

Sokkoló fertőzési adatok érkeztek Romániából. 11 049 új koronavírusos megbetegedést jelentettek 24 óra alatt, ennyi új fertőzöttet még soha nem regisztráltak a pandémia kitörése óta. Az elmúlt 24 órában 208 koronavírussal diagnosztizált személy hunyt el, ezzel 36 658-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. A kórházakban 11 431 koronavírusos beteget ápolnak, miközben riasztó mértékben csökken a szabad intenzív terápiás ágyak száma: országos viszonylatban 1336 olyan ágy van jelenleg, amelyeket koronavírusos betegek számára tartanak fenn, és ezek közül 1267 foglalt.

A világon 232 730 064 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 764 388 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 225 239 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 692 561. Indiában 33 697 581 fertőzöttet és 447 373 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 21 381 790 fertőzöttről és 595 446 halálos áldozatról tudni.

Karanténkutatás: a nők kevesebb emberrel, de hosszabban telefonáltak, a férfiak mobilisabbak maradtak. Másképp viselkedtek a új típusú koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak – állapította meg egy új, 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefonadatait elemző osztrák tanulmány. Mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka. Az adatok megerősítették a társadalomtudományi eredményeket, miszerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal. Bár mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások idején, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!