Napi járványügyi adatok: 5-en meghaltak, 41-en vannak lélegeztetőgépen

2021. szeptember 17. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új fertőzöttek száma: 479 (az előző napi adatokhoz képest: +21)

  • Új halálos áldozatok száma: 5 (az előző napi adatokhoz képest: +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 353 (az előző napi adatokhoz képest: +10)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 41 (az előző napi adatokhoz képest: +1)
  • Új mintavételek száma: 15 580 (az előző napi adatokhoz képest: -102)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 855 039 (az előző napi adatokhoz képest: +4 152)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 564 586 (az előző napi adatokhoz képest: +5 667)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 590 000 (az előző napi adatokhoz képest: +25 000)

Egy éve ilyenkor 9 halott volt, 328-an voltak kórházban és 21-en lélegeztetőgépen, és ekkor még nem volt oltás. A napi új fertőzöttek száma akkor 710 volt.

Miközben Európában egyre több helyen tiltják a szövetmaszkot, mivel több uniós kormány és légitársaság a jobb és megbízhatóbb típusokat kezdi előnyben részesíteni, Orbán Viktor szerint a koronavírus ellen a kulcs nem a maszk, hanem az oltás. A miniszterelnök ugyan nem akar senkit lebeszélni a maszkviselésről, mégis inkább arra biztat mindenkit, hogy oltassa be magát. Az elszigetelés, a karantén ugyanis nem oldja meg a problémánkat, csak az oltás segít, mondta Orbán a pénteki rádióinterjújában.

A koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámától kezdve nagy viták övezik Magyarországon azt a kérdést, hogy mennyire számít súlyosnak a hazai halálozási adat, és milyen mérőszám alapján lehet egyáltalán lefolytatni ezt a vitát. Kézenfekvő a halálesetek számának figyelése, ennek az értelmezését viszont definíciós és módszertani problémák nehezítik. De még ha tökéletesen és ellentmondásoktól mentesen lehetne is meghatározni, hányan haltak meg a járvány miatt, akkor is lenne egy probléma: nem biztos, hogy a halottak száma elég jó mérőszám, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egészséges fiatalként vagy beteg idősként hal bele a koronavírus-fertőzésbe. Ezért szokás a helyzet árnyalására egy másik mérőszámot használni: az elvesztett életéveket. Komplex cikkünkből kiderül, hogy hány életév veszett el Magyarországon a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!