Napi járványadatok: 300-nál is több új fertőzöttet találtak, 3 beteg meghalt

2021. szeptember 09. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 345 (az előző napon közölthöz képest: +108)
  • Új halálos áldozatok száma: 3 (az előző napon közölthöz képest: 0)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 215 (az előző napon közölthöz képest: +7)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 26 (az előző napon közölthöz képest: 0)
  • Új mintavételek száma: 13 214 (az előző napon közölthöz képest: +2420)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 830 217 (az előző napon közölthöz képest: +4386)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 530 279 (az előző napon közölthöz képest: +5184)

Miközben a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is emelkedést mutat, az előző heti szennyvízadatok több városban is mérséklődést jeleznek a megelőző, emelkedő tendenciához képest. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi közlése alapján pl. Budapesten, Szegeden csökkenő tendenciát mutatnak a mért adatok, míg a városok többségében stagnálást jeleznek. Egyedül Szolnokon emelkednek az értékek. Ez biztató jel is lehet, de az NNK azért felhívja a figyelmet arra, hogy „a szennyvízben mért koronavírus számok hétről hétre tapasztalható ingadozása (enyhe emelkedése illetve csökkenése) a relatíve alacsony betegszámokból ered.

Hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt nyilatkozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd. Merkely Béla szerint elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd.

Pécsen 17 óvodás került karanténba szerdán, miután az egyik gyerekről kiderült, hogy koronavírusos. Az érintett csoportban dolgozó négy munkatársnak viszont nem kellett hatósági karanténba vonulnia, mivel ők korábban megkapták a védőoltást. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában korábban arról beszélt, hogy mostanra a pedagógusok, iskolai dolgozók 85-90 százalékban be vannak oltva intézményi átlagban, és azt is mondta, hogy egyelőre biztosan nem tervezik a maszkviselés, illetve a testhőmérséklet-mérés visszavezetését az iskolákban.

Szlovákiában csütörtöktől az 5–11 évesek is megkaphatják a koronavírus elleni oltást. Ez önkéntes alapon, a szülő kérelme és a gyermekorvos jóváhagyása után történik. Szlovákiában a 12 évesnél idősebb gyerekek számára már hónapok óta megkaphatják az oltást, és jövő héttől már a harmadik oltást is megkaphatja, aki kéri és jogosult rá.

A világon csütörtökig 222 516 512 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 4 596 053, a a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, írja az MTI. Az Egyesült Államokban jegyezték fel a legtöbb koronavírusos esetet, 40 456 683-at, 652 654-en haltak meg a járványban. Indiában 30 millió felett jár a fertőzöttek száma (33 096 718 fő), a halálos áldozatoké pedig meghaladja a 440 ezret. Brazília áll a harmadik helyen a fertőzöttek számát tekintve, több mint 20 milliót eset jegyeztek fel mostanáig (20 928 008 fő), és mint több 584 ezer halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.