Amerikai virológusok szerint egyes emberek olyan antitesteket termelnek, amik megvédik őket az eddig ismert összes koronavírus-variánstól

2021. szeptember 8. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapokban végzett vizsgálatok bizonyítékokat találtak arra, hogy bizonyos emberek rendkívül erős immunválaszt képesek adni a Covid-19 betegséget kiváltó koronavírus ellen. Egyes tudósok ezt „emberfeletti immunitásnak” is nevezik, de Shane Crotty immunológus inkább a „hibrid immunitás” kifejezést részesíti előnyben – írja az Npr.org.

Az ilyen emberek szervezete nagyon nagy mennyiségű antitestet termel, ami valószínűleg képes védelmet nyújtani a világban terjedő különböző variánsok, és feltehetően a jövőben megjelenő mutációk ellen is. „Ezek az emberek kellően védettek lesznek a legtöbb – és talán az összes – variáns ellen, amikkel belátható időn belül találkozunk” – mondta Paul Bieniasz, a Rockefeller Egyetem virológusa.

A múlt hónapban közzétett tanulmányában Bieniasz és kollégái olyan antitesteket találtak egyes egyének szervezetében, amelyek képesek semlegesíteni hat, aggodalomra okot adónak nyilvánított variánst, köztük a béta és a delta variáns, valamint számos más, a SARS-CoV-2-vel rokon vírust. „Ez egy kicsit spekuláció, de azt gyanítom, hogy ezek az antitestek bizonyos fokú védelmet nyújtanak az olyan SARS-szerű vírusokkal szemben is, amelyek még nem fertőzték meg az embert” – mondta Bieniasz. Hogy pontosan mik is azok a variánsok, miért jönnek létre, és kell-e félni tőlük, az ebből a videónkból részletesen kiderül:

A Rockefeller Egyetem másik virológusa, Theodora Hatziioannou szerint a legerősebb immunválasz azoknál alakult ki, akik korábban már átestek a fertőzésen, majd mRNS-vakcinával oltották be őket. „Szerintem ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. Az ilyen emberek vérében lévő antitestek még a 20 évvel ezelőtt megjelent SARS-CoV-1-et, az első koronavírust is képesek semlegesíteni. Pedig az a vírus sokban különbözik a mostani járványt kiváltó SARS-CoV-2-től” – mondta.

Ugyanakkor Hatziioannou és munkatársai azt még nem állítják biztosan, hogy mindenki, aki korábban átesett a fertőzésen, majd mRNS-vakcinát kapott, szintén képes ilyen erős immunválaszra. „Csak néhány pácienssel vizsgáltuk ezt a jelenséget, mert ez egy rendkívül nehéz és fáradságos kutatás” – mondta Hatziioannou, és hozzátette, hogy mind a 14 betegnél, akiket eddig vizsgáltak, ilyen erős immunválaszt tapasztaltak. Ebből ők arra következtetnek, hogy elég gyakori jelenségről lehet szó.

Több más tanulmány is alátámasztja a hipotézisüket, miszerint a koronavírus-fertőzésből való felépülés és az mRNS-vakcinák együttesen kivételesen erős immunválaszt váltanak ki. Az egyik ilyen tanulmány múlt hónapban jelent meg a The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban. A szerzők olyan emberek által termelt antitesteket elemeztek, akik 2002-ben vagy 2003-ban fertőződtek meg az eredeti SARS-vírussal, majd idén mRNS-vakcinát kaptak. A tanulmány szerint ezek az emberek is sok, több variáns is semlegesíteni képes antitestet termeltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!