262 új fertőzöttet találtak itthon egy nap alatt

2021. szeptember 2. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 262 (az előző napi adatokhoz képest +68)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 1 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 138 (az előző napi adatokhoz képest +6)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 16 (az előző napi adatokhoz képest +3)
  • Napi mintavételek száma: 10 951 (az előző napi adatokhoz képest + 1 056)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 781 121 (az előző napi adatokhoz képest +9 111)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 510 678 (az előző napi adatokhoz képest +1 548)

Legutóbb ennyi fertőzöttet egy nap alatt június 5-én regisztráltak. A kórházban ápoltak száma június végén volt ilyen magas, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig július 7-én volt ennél magasabb utoljára.

A diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével – közölte György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is. Az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további 48 ezren akarnak részt venni. A két szám együtt szerinte már tiszteletre méltó, de még inkább növelni kell a gyerekek átoltottságát, mert át tudják adni a fertőzést. A pedagógusok körében 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával.

Ugyanakkor a Telex összeállításából kiderül, hogy a kormány elengedte a gyeplőt az iskolakezdésre, csak az oltásban bízik. A delta variáns fenyegető árnyékában, mégis komolyabb óvintézkedések nélkül indult a tanév. Az iskolai oltásoknak mindenki örül, de a gyerekek átoltottsága így is alacsony, és a legfiatalabbaknál még nem is jöhet szóba a vakcina. Maszk és tesztelés sem lesz, pedig számos vizsgálat mutatja ezek hasznát, és a szomszédos országok élnek is velük.

Magyarország a negyedik hullám küszöbén áll – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában. Müller szerint Európában már mindenhol emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsa miatt, és augusztus második hetétől már Magyarországon is látható ez a tendencia. A tisztifőorvos elmondta, hogy már nálunk is a delta variáns vált dominánssá, az új megbetegedések több mint 90 százalékát ez okozza. „Nem kerülhetjük el a negyedik hullámot, ez egyértelmű” – jelentette ki Müller, aki szerint csak az újabb hullám mértéke a kérdéses.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán arról beszélt az M1 csatornán, hogy a delta variáns nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok. Szlávik elmondta, hogy tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, vagyis legalább tíz nagyvárosban az elkövetkező hetekben emelkedni fognak az esetszámok. „Egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok, ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány” – tette hozzá. Ha az esetszámok nagyon megemelkednek, akkor Szlávik elképzelhetőnek tartja, hogy újra kell majd maszkot hordani.

Ha a harmadik oltás nyugati, mintha eltűnne a kínai oltás az uniós Covid-igazolványról. Egy háziorvos érdekes jelenségre hívta fel a Telex figyelmét: „ma oltottunk embereket harmadik oltással. A képen egy olyan ember uniós Covid-igazolványa szerepel, aki két Sinopharmot kapott alapimmunizálásra. Ma beadtam neki egy Pfizert, és ezen az igazoláson úgy tűnik, mintha három Pfizert kapott volna.” Mindez az uniós Covid-igazolványok és a szabad utazás esetében fontos, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint egyetlen nyugati oltás nem lenne elég ehhez. Kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!