Müller Cecília: Nem kerülhetjük el a negyedik hullámot, ez egyértelmű

2021. szeptember 1. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország a negyedik hullám küszöbén áll” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Müller szerint Európában már mindenhol emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsa miatt, és augusztus második hetétől már Magyarországon is látható ez a tendencia. A tisztifőorvos elmondta, hogy már nálunk is a delta variáns vált dominánssá, az új megbetegedések több mint 90 százalékát ez okozza.

„Nem kerülhetjük el a negyedik hullámot, ez egyértelmű”

– jelentette ki Müller, aki szerint csak az újabb hullám mértéke a kérdéses. A delta variánsról elmondta, hogy sokkal fertőzőképesebb, mint például a harmadik hullámért felelős brit variáns volt, könnyebben terjed, és így többeket is tud megfertőzni.

A koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy beteg meghalt és újabb 194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 4826, 132 beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán arról beszélt az M1 csatornán, hogy a delta variáns nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok. „A statisztikák alapján inkább járványügyileg, mint klinikailag, de fontos a fiatalok oltása” – mondta.

Szlávik elmondta, hogy tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, vagyis legalább tíz nagyvárosban az elkövetkező hetekben emelkedni fognak az esetszámok. „Egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok, ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány” – tette hozzá.

Ha az esetszámok nagyon megemelkednek, akkor Szlávik elképzelhetőnek tartja, hogy újra kell majd maszkot hordani. Azt is elmondta, hogy Magyarországon fel lehet venni a harmadik oltást, ami egyértelműen javasolt az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek, a szervátültetetteknek vagy az olyanoknak, akik immunrendszerüket elnyomó gyógyszert szednek. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!