Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, ketten haltak meg koronavírusban

2021. augusztus 24. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 82 (a hosszú hétvége átlagához képest: -3)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 2 (az előző naphoz képest: +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 81 (az előző naphoz képest: +8)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (az előző naphoz képest: +1)
  • Napi mintavételek száma: 11 728
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 703 883 (az előző naphoz képest: +4632)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 503 365 (az előző naphoz képest: +819)

Kedd reggel ismét megérkeztek a járványügyi adatok, melyekből kiderült, hogy 82 új fertőzöttet igazoltak, így összesen 811 203 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Hétfőn meghalt 2 beteg, így az elhunytak száma már 30 054 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 772 241 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 8908 főre csökkent. 81 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A delta vírusmutáns több európai országban, többek közt Magyarországon is terjed, a negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetőek, ennek pedig leginkább a beoltatlanok vannak kitéve. Emiatt arra kérnek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, hogy jelentkezzen háziorvosánál, vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten. Az iskola közeledtével emellett felhívják a szülők figyelmét, hogy augusztus 25-ig jelezhetik az iskoláknak, hogy kérik vagy nem kérik a 12 éven felüli gyermekük oltását. A még beoltatlan gyermeket továbbra is lehet automatikusan regisztrálni oltásra az interneten, és számukra is nyitva az időpontfoglaló.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában elmondta, hogy a kormány egész nyáron azon dolgozott, hogy felkészüljön a negyedik koronavírus-hullámra, például szerveztek iskolai oltásokat az iskolakezdésre, a harmadik, emlékeztető oltások elindítása is sikerült, már több mint 170 ezren regisztráltak. Azt ő is kiemelte, hogy vannak olyanok, akik még az első oltásukat sem kapták meg, a negyedik hullám pedig elsősorban őket fenyegeti, ezért szeptemberben új oltási kampányt indítanak. A miniszterelnök

arra kért mindenkit, hogy vegyenek rá még egy embert az oltásra, és akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

Horvátországot és Szlovéniát már elérte és minket sem kerül el a negyedik hullám, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a szombati, rendkívüli kormányinfón azt mondta: az újabb hullám egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, de se munkahelyi, se iskolai, se óvodai korlátozásokra nem kell készülni. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szombaton arról beszélt: lehet, hogy visszatér a maszkhasználat. Emellett elmondta, hogy amíg a napi átlagos fertőzöttszám nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy az oltatlanok menjenek el oltásra; hogy szerinte a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz; hogy a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb, illetve hogy a fiatalok oltása elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos. Ahogy azt hétfőn megírtuk, a Pfizer–BioNTech vakcinája kapta meg az első teljes jóváhagyást az Egyesült Államokban, ezzel a gyártó nagy előnyre tett szert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!