Több mint 3000-en fertőződhettek meg koronavírussal az Eb-döntő alatt

2021. augusztus 21. – 18:06

frissítve

Több mint 3000-en fertőződhettek meg koronavírussal az Eb-döntő alatt
Szurkolók az Eb-döntőn – Fotó: Facundo Arrizabalaga / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol népegészségügyi szolgálat frissen közzé tett jelentése szerint a Wembley-ben megrendezett július 11-i Eb-döntőn mint 3400-an fertőződhettek meg koronavírussal, miközben közel 2300-an úgy vettek részt a meccsen, hogy már fertőzöttek lehettek. Az eredményekről beszámoló Times szerint az Eb-döntő egy szuperterjesztő esemény volt. A döntőt egyébként az olaszok nyerték a hazai pályán játszó angolok ellen egy drámai büntetőpár után.

A mérkőzést telt ház előtt játszották, 67 ezer néző lehetett a stadionban. Jenifer Smith, az angol népegészségügyi szolgálat helyettes vezetője szerint az Európa-bajnokság egyszeri alkalom volt, nem valószínű, hogy a jövőbeli események hasonló hatással legyenek az esetszámokra. Ugyanakkor az adatok arra figyelmeztetnek, hogy milyen könnyen tud terjedni a vírus olyan környezetben, ahol nem tartható a távolságtartás, mondta.

Összehasonlításképpen:

  • Az F1-es Brit Nagydíjon 350 ezren voltak kint, mégis a versenyhétvége három napja alatt mindössze 585 koronavírusos esetet regisztráltak, közülük 343-an már eleve fertőzöttek voltak.
  • A wimbledoni tenisztornára két hét alatt 300 ezren látogattak ki, ez alatt 881 esetet fedeztek fel.

Más országokban is találtak összefüggést az Európa-bajnokság és a vírus terjedése között. Skóciában korábban csaknem kétezer koronavírus-fertőzést hoztak összefüggésbe az Európa-bajnoksággal. A skóciai közegészségügyi hivatal 1991 olyan megbetegedést azonosított, ami valamilyen módon kapcsolódott a futballhoz. Azokat a fertőzötteket sorolták ebbe a kategóriába, akik június 11. és 28. között ott voltak a glasgow-i vagy a londoni Eb-meccseken, netán a glasgow-i szurkolói zónában vagy egy kocsmában közösen nézték a meccseket. A fertőzöttek kétharmada, 1294 fő a június 18-i angol–skót meccshez volt köthető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tartott, hogy a foci-Eb a járvány újabb hullámát indíthatja el. A szervezet szerint ebben az időszakban a stadionokban és a kocsmákban összegyűlő tömegek miatt kezdtek el emelkedni az esetszámok a rendező országokban. Hasonló aggályokat fogalmazott meg a szlovák kormány is: a szlovák egészségügyi minisztérium azt kérte a szlovák állampolgároktól, hogy jelentkezzenek, akik kint volt a magyar–portugál meccsen a Puskás Stadionban. A budapesti Eb-meccseken is végig telt ház volt, 67 ezren lehettek a stadionban. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!