123 új esetet igazoltak, az aktív fertőzöttek száma pedig csökkent csütörtökön

2021. augusztus 19. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai koronavírus-helyzet legfrissebb adatai szerint csütörtökön

  • Elhunyt egy beteg; 123 új fertőzöttet igazoltak (ez 78-cal több, mint szerdán);
  • továbbra is nőtt a gyógyultak száma, ez jelenleg 769 777 fő, az aktív fertőzöttek száma 10 958-ra csökkent;
  • 76 beteget ápolnak kórházban a vírus miatt: ez 9-cel kevesebb, mint szerdán
  • 11-en vannak lélegeztetőgépen, ez a szám nem változott a szerdaihoz képest;
  • A beoltottak száma 5 693 214 fő, közülük 5 502 086 fő már a második oltását is megkapta.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati oldal a delta további terjedésére is felhívta a figyelmet: mint azt szerdán mi is megírtuk, a szerdai adatok alapján például beküldött 393 mintából 253-nál igazoltak deltát. Az első delta variánst májusban találták, azóta az emelkedés folyamatos. Az utóbbi két hétben heti 60-61 delta variánst igazoltak.

Az iskolakezdés nagyjából egybeesik majd a delta variáns elterjedésével Magyarországon, mondta hétfőn a Pénzcentrumnak Tóth Sándor szegedi virológus. Duda Ernő virológus professzor úgy látja: leginkább az órák közötti szünetekben terjedhet majd az új koronavírus. A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy az iskolákban hogyan kellene bevezetni újra a maszkviselést. Duda Ernő szerint nagyon fontos lenne, hogy amikor elkezdenek emelkedni az esetszámok, a hatóságok minden fertőzött kontaktjait felkutassák és leteszteljék. Ha ezt megtennék, elejét lehetne venni a negyedik hullámnak.

Mint arról ebben a cikkünkben írtunk, miközben a világ egyre több pontján hozzák vissza a járványügyi óvintézkedéseket a koronavírus negyedik hulláma miatt – például már a szomszédos Ausztria egyes régióiban is újra korlátozásokat kellett bevezetni –, Magyarországon egyelőre még mindig csak napi 50-100 fertőzöttet regisztrálnak hetek óta. Cikkünkben összefoglaltuk, mit tanulhatunk a már negyedik hullámával küzdő Izraeltől, az Egyesült Királyságtól vagy az Egyesült Államoktól: mennyire terjed a delta variáns az oltatlanok körében, mennyire védettek a beoltottak, milyen eséllyel kapják el ők is a fertőzést.

Negyedik hullámra készülnek Horvátországban és Szlovéniában is. A két országban május óta nem látott csúcsra ért az új fertőzöttek száma szerdán, a szomszédos Szerbiában pedig már napi 1500 fertőzöttet regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!