Horvátország és Szlovénia is a járvány negyedik hullámára készül

2021. augusztus 16. – 19:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek – írja a helyi sajtót szemlézve az MTI.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint a helyzet komoly, a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba. A járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. „Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám. Megengedhetetlen, hogy az országban 300 ezer, 50 év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll 700 ezer adag vakcina” – mondta.

A bő kétmillió lakosú országban eddig 954 ezren kaptak védőoltást, közülük 851 ezren már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka. Hétfőre 56 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában. A vírus okozta betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 45-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 46 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8285-re emelkedett. Kórházban 212 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1,68 millióan kaptak védőoltást (a felnőtt lakosság 49,7 százaléka), közülük 1,55 millióan már a második adagot is.

Ivana Pavić Šimetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma. „Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma kezd felfelé ívelni, majd csökkeni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!