Az utóbbi két hétben heti 60-61 delta variánst igazoltak, egy ember halt meg Covidban

Legfontosabb

2021. augusztus 17. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a következő adatokat közölték a koronavírus hazai terjedéséről:

  • 1 beteg hunyt el, a járvány kezdete óta a halottak száma 30 042 fő;
  • 45 új fertőzöttet igazoltak;
  • 85 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – ez 7-tel kevesebb a hétfői adatnál;
  • 11-en vannak lélegeztetőgépen;
  • 5 681 559 embert oltottak be, közülük 5 500 369-en már a második oltást is megkapták;
  • 130 ezren a harmadik oltást is felvették;
  • a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 768 519-en vannak, az aktív fertőzöttek száma 11 988-ra csökkent.

A delta vírusmutáns több európai országban és már Magyarországon is terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ májusig visszamenőleg megvizsgálta a laborok által beküldött összes mintát.

A beküldött 393 mintából 253-nál igazoltak deltát. Az első delta variánst májusban találták, azóta az emelkedés folyamatos. Az utóbbi két hétben heti 60-61 delta variánst igazoltak.

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Nekik tanácsos regisztrálni oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Az iskola közeledtével a szülőknek is érdemes átgondolniuk az oltást. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni 12 év feletti gyermekét, a legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti ezt meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, vagy az a háziorvostól is kérhető.

A 32. héten valamennyi szennyvízmintában alacsony SARS-CoV-2 koronavírus-koncentráció volt kimutatható. Az alacsony szint ellenére Békéscsabán, Szolnokon és Tatabányán kismértékű emelkedés tapasztalható, a többi mérési-helyszínen az értékek jellemzően stagnálnak vagy csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi hetek eredményeihez képest – közölte az NNK.

Az iskolakezdés nagyjából egybeesik majd a delta variáns elterjedésével Magyarországon, mondta hétfőn a Pénzcentrumnak Tóth Sándor szegedi virológus. Duda Ernő virológus professzor úgy látja: leginkább az órák közötti szünetekben terjedhet majd az új koronavírus. A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy az iskolákban hogyan kellene bevezetni újra a maszkviselést. Duda Ernő szerint nagyon fontos lenne, hogy amikor elkezdenek emelkedni az esetszámok, a hatóságok minden fertőzött kontaktjait felkutassák és leteszteljék. Ha ezt megtennék, elejét lehetne venni a negyedik hullámnak.

Ebben a cikkünkben arról olvashat, hogy mit mutat a már negyedik hullámmal küzdő Izrael, Egyesület Királyság vagy Egyesült Államok példája: mennyire terjed a delta variáns az oltatlanok körében, mennyire védettek a beoltottak, milyen eséllyel kapják el ők is a fertőzést.

Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek a negyedik hullámra figyelmeztetnek. Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint a helyzet komoly, a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba. A járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. Ivana Pavić Šimetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma. „Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma kezd felfelé ívelni, majd csökkeni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!