Az iskolázottság határozza meg az oltási kedvet

2021. július 16. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A G7 cikke szerint nem a járvány mértékén múlt, hogy hol mennyien kértek oltást, hanem az iskolai végzettségen.

Azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk? Biztosan töprengett már ezen a dilemmán. A G7 most valami hasonlót mutatott ki:

nem azért halnak meg sokan egy-egy térségben, mert nem oltakoznak, hanem ahol sokan halnak meg, ott kevesebben kérnek oltást.

Ennek talán így nincs sok értelme, még a cikk szerzői is megdöbbentek, de részletesen bemutatták, hogy valóban ellentétes irányú összefüggés van a Covid-halálozások száma és a beoltottak aránya között az ország egyes megyéiben.

Vagyis ahol többen veszítették életüket a járványban, ott kevesebben vették fel a felkínált vakcinát. A fordított összefüggést (vagyis a kevesebb beoltott miatt van több haláleset) elvetették, mert mire az oltások széles körben elérhetővé váltak, már mindenhol rengetegen haltak meg.

Végül a szerzők arra jutottak, hogy ahol az emberek iskolázottabbak, ott többen kérnek oltást. Legnagyobb arányban a képzett és iskolázott budapestiek, illetve a dunántúliak vették fel a vakcinákat, miközben e térségekhez képest egyes keleti megyékben közel tíz százalékponttal alacsonyabb az oltottak aránya.

Igaz a szerzők elismerik, hogy a területi halálozási adatok elég korlátozottan állnak rendelkezésre, de az oltottak aránya valamennyi olyan mutatóval ellentétes irányú kapcsolatot jelzett, amelyekből az áldozatok számára lehet következtetni, így a megyei többlethalálozási adatokkal, illetve az egyetlen közzétett területi adatsorral is, amelyben a februárig elhunyt betegek szerepeltek.

Tanulj tinó, ökör lesz belőled!

Ismerik azt a szólást? Biztosan, de a jelentését nem biztos, hogy igen. Ez a mondás ugyanis nem az oktatás ellen fogalmazódik meg (ökör maradsz), hanem éppen mellette. Amikor ugyanis régen hím kisborjú született, a gazda döntést hozott, vagy tenyészbikának szánta a kis állatot, vagy azonnal ivartalanította és a földeken dolgoztatta haszonállatként.

A kasztrált kisökör volt a tinó, aki ha ügyetlennek bizonyult, levágták és felfalták, ha ügyesnek, mert megtanulta, hogy mi a feladata, megérhette a felnőtt ökörlétet (így leírva nagyon hasonló az örökléthez, de itt most nem az állatmenyországról, vagy a reinkarnációról szerettem volna értekezni). Szóval a G7 cikke szerint, már csak azért is érdemes tanulni, mert mind az egyén, mind a társadalom szempontjából felelősebb egészségügyi döntéseket hozhatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!