Europol: A járvány alatt megnőtt az online radikalizálódás kockázata

2021. június 23. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A terrorszervezetek 2020-ban megpróbálták kihasználni a koronavírus-járványt a gyűlöletpropaganda terjesztésére és a közintézményekkel szembeni bizalmatlanság fokozására, írja friss jelentésében az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol.

Az Europol szerint az elmúlt években fokozódtak az ellentétek a politikai megnyilvánulásokban, ami társadalmi szempontból is polarizációhoz vezetett az Európai Unióban. Erre még ráerősített a járvány okozta bizonytalanság, így megnőtt az egymással szembeni intolerancia, ami a kiszolgáltatott társadalmi rétegeket arra ösztönözheti, hogy erőszakhoz folyamodjanak. Ezt a társadalmi elégedetlenséget próbálták meg kihasználni a szélsőséges eszméket hirdetők. És mivel az emberek több időt töltöttek az interneten, ott próbálták meg fokozottabban terjeszteni a radikális gondolatokat, ez különösen igaz a szélsőjobboldali terrorizmusra, írja a jelentés.

Az Europol szerint 2020-ban 57 befejezett vagy meghiúsult terrorcselekményről tudnak az unióban, ezek ugyanakkor csak hat tagállamra korlátozódnak: Ausztriára, Belgiumra, Franciaországra, Németországra, Olaszországra és Spanyolországra. Huszonegy ember halt meg összesen ezekben a támadásokban, és 449 embert tartóztattak le a bűncselekményekkel összefüggésben.

A dzsihadista támadások továbbra is a legnagyobb veszélyt jelentik az unióban, 2020-ban 12 ember halt meg, és ötven megsebesült az olyan merényletekben, amikért magányos elkövető volt a felelős. Ilyen volt például a tavaly november bécsi támadás, amiben négy ember halt meg.

Azt is írják, hogy a széljobboldali csoportok az utóbbi időkben új narratívákat is beépítenek az ideológiájukba, azért, hogy olyan közösségekbe is beszivárogjanak, akik eddig nem feltétlenül osztották a nézeteiket. Ilyen téma például az, hogy a szélsőjobboldali propaganda a migrációt teszi felelőssé a klímakatasztrófáért, ezzel pedig sikerül elérniük a fiatalabb és tanultabb lakosságot is. A szervezet szerint így a gyanúsítottak is egyre fiatalabbak lesznek.

2020-ban egyetlen befejezett szélsőjobboldali terrorcselekmény történt: februárban a németországi Hanau városában lőtt le kilenc embert férfi, aki az interneten vált magányos terroristává, és akinek hátrahagyott üzenetei arra utalnak, hogy rasszista, nőgyűlölő volt, és beteges összeesküvés-elméletekben hitt.

A baloldali támadások száma tavaly nem növekedett, 25 támadásból 24-et Olaszországból jelentettek. A merényletek például pénzügyi intézményeket és kormányzati épületeket céloztak. (Euronews, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!