Hétvégi járványügyi adatok: 9-en meghaltak, 202 új fertőzöttet azonosítottak

2021. június 21. – 09:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma a hétvégén: 202 (a péntekihez képest +96)
  • A hétvégén elhunytak száma: 9 (a péntekihez képest +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 275 (a péntekihez képest –14)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 37 (a péntekihez képest –8)
  • Hétvégi mintavételek száma: 24 969 (a péntekihez képest +11 477)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 411 431 (a péntekihez képest +22 373)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 491 113 (a péntekihez képest +130 800)

A hétvégi összesített adatok szerint a gyógyultak száma 735 574 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 42 097 főre csökkent.

Az operatív törzs június 11-én jelentette be, hogy hétvégente már nem közölnek adatokat, ezért a fentiek a pénteki, a szombati és a vasárnapi adatokat együtt tartalmazzák. Emellett az operatív törzs azt is közölte, hogy a harmadik hullám lecsengésével megszűnnek a sajtótájékoztatók is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múlt pénteken közölte, hogy 3211 embernél fogják vizsgálni az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer-, a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinák hatékonyságát, az összehasonlító elemzések egy éven át fognak tartani. A teljes ismeretanyagot csak a kutatás lezárulta után hozzák nyilvánosságra.

Az oltásokkal kapcsolatos másik fejlemény, hogy a Pfizer-vakcina második adagját ismét 21 nap különbséggel adják be. Március óta, a tömeges oltási szakaszban 35 napot kellett várni a második Pfizer-oltásra, ám most, hogy a tömeges oltási szakasz már véget ért, és vakcinabőség is van, visszaállnak a 21 napos rendre.

A magyar védettségi applikáció frissítését június közepére ígérték, ám erre még pár hetet várni kell. A frissítésre azért van szükség, hogy az EU többi tagállamában is elfogadják a magyar appot. A magyar applikációban kevesebb információ szerepel, mint aminek a közös uniós védelmi kártyán kell majd szerepelnie, ezért ahhoz, hogy a magyar appot Magyarországon kívül is elfogadják, bővíteni kell azokkal az információkkal, amik a QR-kódból leolvashatók:

  • hogy milyen típusú vakcinát kapott valaki;
  • hogy mikor kapta meg a két oltást, mikortól tekinthető védettnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy június 15-től kerülnek fel ezek a kiegészítő adatok az appba. Az RTL Híradó információi szerint technikailag elkészült a szükséges fejlesztés, de a kormány úgy döntött, hogy azt csak június 30-án élesítik.

Mivel a magyar lakosság 55 százaléka és a regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, így a kormány lehetővé tette a Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok oltását is. A Magyarországon élő külföldiek számára szombat óta angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető az EESZT internetes időpontfoglaló rendszerben.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!