269 új fertőzöttet, 26 halálos áldozatot jegyeztek fel az elmúlt 24 órában

2021. június 4. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 269 (az előző naphoz képest -46)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 26 (az előző naphoz képest +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 702 (az előző naphoz képest -30)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 78 (az előző naphoz képest +1)
  • Napi mintavételek száma: 18 673 (az előző naphoz képest +15237)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 238 903 (az előző naphoz képest +11 585)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 814 194 (az előző naphoz képest +81 942)

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban közölte a fenti adatok egy részét, a továbbiakat fél tíz előtt tette közzé a koronavírusról tájékoztató oldal. Csütörtökre a koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre került betegek száma 80 alá mérséklődött, tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma és nőtt a gyógyultak száma.

Az előző napi kormányinfón elhangzott, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziójába június 15-ig beépítik az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak. A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására a kormány szerint. Technikai akadályba nem ütközik, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós Covid-igazolványt, valamint a kormány bízik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban. Kétoldalú megállapodást a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról eddig tizenkét országgal kötött a kormány.

Második oltást már kb. 3,7 millióan kaptak Magyarországon, közülük 8139-en betegedtek meg és 524-en haltak meg – mondták a tájékoztatón, ami ezúttal is újságírói részvétel nélkül, online zajlott. A kormány vakcinákra lebontva is közzétette, hogy hányan betegedtek és haltak meg a második oltást követően – arról, hogy ez a táblázat, azaz ezek a számok miért használhatatlanok, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A balatoni strandokra mindenesetre nem kell majd védettségi igazolvány, a fizetős strandokon sehol sem fogják kérni azt, ugyanakkor érdemes arra készülnie annak, aki a Balatonhoz megy, hogy az ottani balatoni strandok üzemeltetői több ajánlást is megfogalmaztak, a tíz négyzetméter per ember mellett például azt, hogy biztosítani kell a másfél méter betartásához szükséges területet. Ez pedig azért is fontos hír, mert jön a strandidő, pénteken még a csütörtökinél is melegebb lesz, komolyabb eső nem várható.

Közben már több európai országban, köztük Romániában is oltani kezdték a 12 éven felülieket, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina alkalmazását náluk. Rövidesen Ausztriában is megkezdik az érintett korosztály oltását. A vakcinából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot adtak be az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően. Magyarországon még nem indult meg a 12 év felettiek oltása.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!