Öt fertőzött beteg halt meg, szeptember vége óta nem volt ennyire alacsony a halálos áldozatok száma

2021. május 31. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 156 (az előző naphoz képest -194)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 5 (az előző naphoz képest -14)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 981 (az előző naphoz képest +16)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 110 (az előző naphoz képest -4)
  • Napi mintavételek száma: 8052 (az előző naphoz képest -7190)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 146 949 (az előző naphoz képest +9918)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 611 690 (az előző naphoz képest +29 143)

Vasárnapra tovább mérséklődtek a járványadatok: ezer alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma. Mára a gyógyultak száma 700 236-ra emelkedett, az aktív fertőzötteké pedig 74 569 főre csökkent – írja a hivatalos tájékoztató oldal.

Múlt péntek óta tudni lehet, hogy már Magyarországon is megjelent az indiai variáns, a típust két betegnél azonosították – egyikük már meg is gyógyult, miután enyhe tüneteket produkált, a másik beteg viszont pénteken még kórházban volt, de már a rehabilitációja felé haladt. Ebben a cikkünkben szedtünk össze mindent, amit az indiai dupla mutánsról és a magyarországi megjelenéséről tudni kell.

Nemrég az is kiderült, hogy Vietnámban azonosítottak egy új variánst, ami az indiai és a brit változat keveréke. Pontosabban egy indiai variánsról van szó, olyan mutációkkal, amik eredetileg a brit variánsnál voltak megfigyelhetők. Ezt a variánst még nem nevezték el, de a vietnámi szakértők szerint fertőzőbbnek tűnik az eddig ismerteknél, és könnyen terjed a levegőben. Mindemellett fontos tudni, hogy a koronavírusnak szinte hetente jelenik meg újabb mutációja. Ezek nagy része ártalmatlan, sőt életképtelen. Néhány változat azonban fokozott figyelmet igényel. Ilyen volt például a brit variáns, ami a súlyos magyarországi harmadik hullámot okozta.

Még pénteken jött a hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer-vakcina használatát a 12–15 éves körében is, de Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra. A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében.

Magyarország egyébként nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, ami kifejezetten a Pfizer-vakcinát érinti. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt többek között azzal indokolta, hogy több mint tízmillió nyugati vakcina lesz még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz, később pedig már üzembe állhat a magyar vakcinagyár.

Ausztria, amit Orbán Viktor korábban előszeretettel nevezett Magyarország járványügyi laboratóriumának, óvatosan, de szintén elkezdett enyhíteni: június 10-től már levehetik a maszkokat a szabadban azok, akiket beoltottak, vagy átestek a koronavíruson, vagy van negatív tesztjük, emellett kitolják este tízről éjfélre a vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontját, és onnantól négy fő helyett nyolcan is ülhetnek egy asztalhoz.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!