Kártérítést kap egy nő Dániában, mert vérrög képződött benne az AstraZeneca után

2021. május 30. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítést kap egy 30 éves nő Dániában, miután igazoltnak látták, hogy az AstraZeneca oltás következtében képződtek a szervezetében vérrögök – írta a The Local dán kiadása. A nő januárban kapta az oltást, nem sokkal később fejfájásra panaszkodott. Végül kiderült, hogy az agyában és a májában is vérrög képződött.

Ez az első alkalom, hogy a koronavírus elleni vakcina miatti mellékhatásért kompenzációt ítéltek meg. Dánia volt az első ország, ahol a vérrögképződés gyanúja miatt felfüggesztették, majd április közepén teljesen leállították az AstraZenecával való oltást. A felfüggesztés mellett döntött Svédország, Norvégia, majd részleges – a brit-svéd gyártmányú oltóanyag bizonyos szállítmányaira vonatkozó – tiltást vezetett be több európai állam is. Magyarország nincs közöttük. Az AstraZeneca vektorvakcináról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Azt a dán egészségügyi hatóság is elismeri, hogy rendkívül ritka következményről van szó, ám szerintük nem fér kétség ahhoz, hogy nem csak időben esett egy máshoz közel az oltás és a vérrögképződés, hanem ok-okozati összefüggés mutatható ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nő által beadott kereset alapján mekkora kártérítés jár a mellékhatásért, de a döntés mindenképp túlmutat az egyedi eseten.

Az AstraZeneca gyártójának több konfliktusa is volt az EU-val, de nem a mellékhatások, hanem a szerződésben vállalt mennyiség jóval kevesebb és lassabb leszállítása miatt, később pedig azért, mert a cég olaszországi gyártóhelyén 29 millió adagra bukkantak, amelyet a gyanú szerint a gyártó exportra szánt, ahelyett, hogy a szerződés szerinti leszállítási kötelezettségének tett volna eleget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!