Hatásosnak tűnik a Sanofi és a GSK koronavírus elleni vakcinája

2021. május 17. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Sanofi, valamint a brit székhelyű GSK (GlaxoSmithKline) gyógyszeripari óriásvállalatok hétfőn arról számoltak be, hogy a koronavírus ellen fejlesztett vakcinájuk az eddigi klinikai vizsgálatok alapján hatásosnak tűnik – írja az AFP.

A vállalatok szerint a második fázisú klinikai teszt eredménye lehetővé teszi, hogy a következő hetekben a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat is elkezdjék. A vakcina „erős semlegesítő antitestválaszokat váltott ki” – áll a Sanofi és a GSK közös közleményében. A vizsgálatokat 722 felnőtt önkéntes bevonásával végezték.

„A második fázisú adataink megerősítik, hogy ez a vakcina szerepet játszhat a globális közegészségügyi válság kezelésében. Mint tudjuk, még több vakcinára lesz szükség, különösen az új variánsok megjelenése, valamint az emlékeztetőoltások miatt” – mondta Thomas Triomphe, a Sanofi Pasteur ügyvezető alelnöke.

Egy korábbi, 2020 végén végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Sanofi és a GSK vakcinája alacsony immunválaszt váltott ki az idősebbek körében. A vállalatok ekkor azt közölték, hogy az oltóanyaguk csak 2021 végére készülhet el. A kezdeti kudarc azt is jelentette, hogy Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen állandó tagja, amely még nem rendelkezik saját fejlesztésű vakcinával. Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok mind a franciák előtt jár a vakcinafejlesztés terén.

A Sanofi kutatási és fejlesztési központja Vitry-sur-Seine-ben, Párizs külvárosában – Fotó: MICHEL STOUPAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A Sanofi kutatási és fejlesztési központja Vitry-sur-Seine-ben, Párizs külvárosában – Fotó: MICHEL STOUPAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A végső, harmadik fázisú klinikai vizsgálatot 35 ezer felnőtt bevonásával végzik majd. Ez a szakasz várhatóan május végén, június elején fog kezdődni. A vakcinájuk hatékonyságát a Vuhanban először talált vírustörzs, valamint a Dél-Afrikában észlelt változattal szemben is tesztelni fogják. A vállalatok arra számítanak, hogy az oltóanyaguk 2021 utolsó három hónapjában megkaphatja a szabályozó hatóságok jóváhagyását.

A Sanofi az Egyesült Államokkal, Kanadával és az Európai Unióval is tárgyalt már a vakcinák rendeléséről és szállításáról – mondta Olivier Bogillot, a France Sanofi elnöke az Europe 1 rádiónak. „A legtöbb ország a második fázis eredményeire várt” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság korábban 300 millió adag vakcináról szóló megállapodást írt alá a Sanofi–GSK-val, amennyiben a szabályozó hatóságok megfelelőnek találják az oltóanyagukat. A Sanofi egy második vakcinát is fejleszt az amerikai Translate Bio nevű céggel együtt, amelyben ugyanazt az mRNS-technológiát alkalmazzák, mint a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinái. Emellett a Sanofi nyártól több mint 125 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát fog palackozni és csomagolni a Frankfurt mellett fekvő üzemében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!